Víte, jaká omáčka patří v české kuchyni mezi královny? Omáčka, bez které bychom si už českou kuchyni nedokázali představit? K těmto omáčkám a pokrmům patří bezpochyby svíčková. Pokud jste ji neměli možnost doposud připravit, pak je tento recept určen zejména pro vás. Příprava svíčkové omáčky nepatří k jednoduchým úkolům. Na druhou stranu je potřeba si přípravu pokrmu alespoň jednou vyzkoušet.
Svíčková
Jako první se společně podíváme na potřebné suroviny. U tohoto pokrmu si určitě připravte papír a tužku, protože ingrediencí je více než obvykle. Kvalitní svíčková si zkrátka žádá i velké množství kvalitních surovin. Na papír si tedy napište 300 g kořenové zeleniny, 800 g zadního hovězího masa, 50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 100 g oleje, 100 g uzené slaniny a kousek másla. Dále nesmíte zapomenout také na 1 lžíci mouky a 250 ml smetany ke šlehání s hodnotou 33 %. V neposlední řadě se neobejdete ani bez 3 ks bobkového listu, 5 ks nového koření a 5 kuliček pepře.
Je pochopitelné, že je dobré mít připravenou i sůl a další menší ingredience na dochucení svíčkové omáčky. Nyní se můžete pustit do přípravy pokrmu. Vezmeme maso a to prošpikujeme pomocí slaniny. Tento proces půjde skvěle zvlášť ve chvíli, kdy dáme ingredience alespoň na 30 minut do ledničky. Popřípadě je tady možnost nechat opéct na oleji. Jakmile máme hotovo, maso vyjmeme a na výpeku necháme opéct nastrouhanou zeleninu s cibulí. Ve chvíli, kdy mrkev pouští barvu, je to známka pro nasypání cukru. Tím jej necháme zkaramelizovat.
Pokračujeme s přípravou svíčkové omáčky
Následně přidáme koření a hořčici. Nezapomeňte na přilití octu. Poté přidáme maso a necháme zalit vroucím vývarem. Pekáč nebo hrnec nyní vložíme do trouby a necháme péct. Maso musí změknout. Tento proces zabere zhruba 2 hodiny času. Po dokončení je potřeba pekáč nebo hrnec vyjmout. Maso nakrájíme a omáčka rozmixujeme kvalitním mixérem. Svíčkovou omáčku dále zahustíme pomocí hladké mouky. Tu necháme rozkvedlat v mléce a povařit. Nemusíte se bát použít trochu soli. Na závěr omáčku zjemníme. S tím nám pomůže smetana. Dochucení už bude záviset čistě jen na vás.