Italský chléb, o něco silnější než pizza, to je focaccia. Jeho název pochází z italského slova focus, v překladu to pro nás možná překvapivě znamená ohniště. Na něm se totiž tento typický italský chléb původně připravoval. Stejně jako v celé italské kuchyni v něm nesmí chybět kvalitní olivový olej.
SUROVINY:
25 g čerstvého kvalitního droždí
270 ml vlažné vody
800 g hladké mouky
4 lžíce olivového oleje
1, 5 lžičky soli
TIP: FOCACCIU MŮŽETE ZAPÉCI NAPŘÍKLAD S RAJČATY, OLIVAMI, CUKETOU NEBO SÝREM. DÁ SE TAKÉ ROZŘÍZNOUT A POUŽÍT JAKO SANDWICH.
POSTUP:
Připravte si kvásek. Do hrníčku rozdrobte kvasnice. Zalijte vlažným mlékem jen tak, aby kvasnice nebyly zalité celé. Posypte cukrem, přikryjte a nechte 10 minut pracovat. Až kvásek vzejte, začněte vypracovávat těsto. Smíchejte mouku se solí, do ní vlijte kvasnice, olivový olej a vlažnou vodu. Pořádně prohněťte. Velkou mísu vytřete olivovým olejem. Těsto v ní po celé ploše důkladně otřete. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout 2 hodiny.
Až těsto vykyne, bouchněte s ním několikrát o vál, dejte mu co proto :-), a můžete do něj přidat 2-3 lžíce rozmarýnu. Poté těsto rozprostřete na plech a pomocí rukou ho vytvarujte tak, aby bylo po celé své ploše stejně vysoké. Přikryté nechte kynout dalších 30 minut. Do těsta poté vytlačte důlky, posypte hrubou mořskou solí a dejte péci na půl hodiny při 200°C.