Obměňte svůj receptový repertoár a připravte jako přílohu k hlavnímu jídlu místo rýže, brambor nebo chleba indické placky purí. Jedná se o nekynuté placky a hodí se jako lehká svačina v kombinaci s džemy, medem, čerstvým sýrem nebo jako doplnění hlavního chodu – masa, ryb, a zeleniny. Většinou se připravují z bílé pšeničné mouky. Při jejich přípravě počítejte s použitím většího množství oleje, ve kterém se budou smažit.
PLACKY PURÍ JSOU TENKÉ A PŘI SMAŽENÍ SE HODNĚ NAFOUKNOU.
SUROVINY:
270 g hladké mouky
180 ml vroucí vody
1 lžíce sezamového oleje (můžete přidat lžíci rozpuštěného ghí)
POSTUP:
Mouku nasypte na vál a udělejte do ní důlek. Do něj vlijte vroucí vodu, opatrně promíchejte a nechte odpočinout. Až voda vychladne, hněťte na pomoučněném vále do té doby, než bude těsto zcela hladké. Utěrkou přikryté těsto nechte odpočívat 20 minut. Z těsta oddělte 10 stejných dílků. Ty vyválejte na tenké placky, přikryjte vlhkou utěrkou. V hluboké pánvi, fritovacím hrnci nebo hlubším hrnci rozehřejte asi 5 cm vrstvu rostlinného oleje. Poté, co se olej rozpálí, do něj vložte jednu placku, nechte ji smažit dokud se nenafoukne, asi 15 vteřin, potom ji obraťte, mírně stiskněte naběračkou. Počkejte, až se znovu nafoukne a povrch zezlátne. Nechte okapat na ubrousku a podávejte.
ZE STEJNÉHO TĚSTA, JAKO JSOU PLACKY PURÍ, SE PŘIPRAVUJÍ PLACKY ČAPÁTÍ. TY SE ALE NASUCHO PRAŽÍ NA PÁNVI.
Připravte si doma další placky ze světových kuchyní:
Jak připravit čínské palačinky