Zelenina obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Ty ale můžeme její nesprávnou přípravou zničit. Pokud nemáte rádi syrovou zeleninu, nebo ji chcete podávat na jiný způsob, než na který jste zvyklí, zkuste ji připravit v páře. Nemusíte mít obavu, že by se vytratily cenné látky a zelenina bude navíc křehká a vláčná.
Některé hrnce se prodávají rovnou s vyjímatelným sítem na míru, do těch obyčejných můžete vložit „skládací sítko“, které používaly už naše babičky. Vyjímatelné síto má tu výhodu, že v něm zpracujete více zeleniny najednou, ve „skládacím sítku“ připravíte zeleninu pro jednu osobu. Největší výhodu mají ovšem speciální hrnce na vaření v páře. Ale i když je nemáte, výsledek bude stejný.
TIP: Zeleninu před vařením v páře nesolte, ztratila by pak barvu a sůl by z ní odvedla vlhkost.
V hrnci přiveďte k varu malé množství vody tak, aby zelenina do ní nebyla ponořená. Ale zase tolik, aby se vám během vaření všechna neopařila. Do hrnce vložte síto se zeleninou, zakryjte pokličkou a vařte, dokud zelenina nezměkne.
JAK DLOUHO VAŘIT ZELENINU V PÁŘE:
- MRKEV, ZELÍ, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA – 10 minut
- BROKOLICE, KVĚTÁK, ZELENÉ FAZOLKY – 8 minut
- HRÁŠEK – 3 minuty
- NOVÉ BRAMBORY NAKRÁJENÉ NA MENŠÍ KUSY – 12 minut