Velikonoce už jsou za dveřmi a s tím se pojí i barvení vajíček. Existuje nespočet různých technik zdobení a barvení, ovšem pokud si netroufáte na pracnější škrábání vajíček nebo lepení slámou, vyzkoušejte přírodní barvení. Vystačíte si s několika surovinami, které má spousta z nás určitě doma. Z těchto surovin, které vám dnes k barvení vajíček představíme, docílíte krásné odstíny modré, tyrkysové, zelené nebo hnědé. Výsledkem budete mile překvapeni.
Co budete potřebovat?
Je dobré se na barvení vajíček připravit. Nejdůležitější je, obstarat si bílá vajíčka, protože ne v každém obchodě se dají koupit. Také není vhodné použít na barvení velké nádoby, protože byste potřebovali velké množství zabarvené vody. Je lepší použít malé pohárky nebo misky. Ze surovin, kterými budeme vajíčka barvit si obstarejte červené zelí, borůvky nebo červenou řepu. K docílení konkrétního odstínu nám pomůže soda bikarbóna a ocet.
Postup
Nejprve si vajíčka odmastíme jarovou vodou a poté uvaříme natvrdo ( cca 10 – 12 minut ) a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme zeleninu. Červené zelí nakrájíte na kousky a vložíte do velkého hrnce. Zalejete vodou a vaříte 45 minut. Asi 5 kusů červené řepy umyjte, zalejte vodou a vařte cca 2 hodiny. Borůvky nasypte také do hrnce s vodou a vařte na mírném ohni cca 20 minut dokud se nerozvaří, protože až tehdy pustí fialovou šťávu. Uvařenou zeleninu a borůvky přeceďte a zabarvenou vodu přelejte do nádob, do kterých ponoříte uvařená vajíčka. Je nutné, aby byla ponořená celá.
Můžete experimentovat
Červené zelí je velmi vděčné a můžete s ním vykouzlit krásné odstíny. Na sytý modrotyrkysový odstín si připravte ocet a na zelený zase sodu bikarbónu. K barvení si nachystejte tři nádoby. V jedné nechte jen čistou zelnou vodu, do další přidejte 2 čajové lžičky octa a do poslední 1 čajovou lžičku sody. Promíchejte a vložte vajíčka, která necháte namočená na různě dlouhou dobu. Vybírejte je nejlépe po jedné, po třech a po dvaceti hodinách. Tím docílíte krásnou ombré paletu barev. Utřete je utěrkou a nechte volně uschnout.