Všichni víme, že konzumace zeleniny prospívá našemu zdraví. V našem článku se dozvíte, jakým konkrétním zdravotním neduhům můžete předejít, pokud jíte zeleninu.
Antioxidanty
Věděli jste, že zařazení zeleniny do vašeho jídelníčku je ten nejjednodušší způsob, jak můžete zůstat zdraví? Antioxidanty totiž hlídají hladinu cukru ve vaší krvi, hrozí tedy menší pravděpodobnost srdečních onemocnění nebo cukrovky. Antioxidanty navíc posilují vaši imunitu a chrání tělo před infekcemi.
Tmavo-zeleně zbarvená zelenina má hodně minerálů a fenolických antioxidantů, jež přispívají ke správné funkci vašeho těla. Kdežto zeleně zbarvená listnatá zelenina je obdařena látkou quercetin, která bojuje s alergiemi a má i protizánětlivé a protirakovinové účinky.
Většina zeleně, žlutě a oranžově zbarvených druhů zeleniny má taktéž vysoký obsah vápníku, draslíku, železa, magnézia, vitamínů A, B, C a K, dále zeaxanthis, alfa a beta karoteny a kryptoxantiny.
Vláknina
Zelenina jí obsahuje mnoho, jak rozpustnou, tak i nerozpustnou, kterou známe jako polysacharidy bez škrobu. Vláknina poslouží k dobrému trávení, jelikož absorbuje přebytečnou vodu ve vašem tlustém střevu, čímž zachovává vlhké prostředí u vašeho konečníku, tím pádem se vám bude dobře vylučovat, nebudete trpět zácpami, průjmy a hemeroidy. Jako bonus se díky vláknině budete cítit plni delší dobu a nebudete mít potřebu více jíst, čímž si lehčeji můžete hlídat vaši váhu.
Bílkoviny a aminokyseliny
Pokud jste vegetariáni, měli byste do svého jídelníčku zařadit zeleninu, která má vysoký obsah bílkovin, jež díky bezmasé stravě postrádáte. Jezte hodně špenátu, fazolí a celozrnné rýže.
Minerály
Zeleně zbarvená listnatá zelenina má vysoký obsah hořčíku a nízký glykemický index, čímž pomáhá pacientům, jež trpí cukrovkou. Tato zelenina má rovněž vysoký obsah železa a vápníku.
Vitamíny
Ve všeobecnosti jich zelenina obsahuje mnoho, přičemž vitamín K převládá téměř u všech druhů zeleniny. Tento vitamín posiluje kosti a je nezbytný pro výrobu osteokalcinu, což je bílkovina, jež slouží právě ke správné funkci kostí. Budou-li ženy středního věku konzumovat takovýto typ zeleniny, nemělo by u nich docházet ke zlomeninám kyčlí.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com