Jíte často brambory jako přílohu? Pak vás uklidníme, protože podle statistik se jedná o jednu z nejpoužívanějších surovin vůbec a není se čemu divit. Kromě samotné přílohy jsou brambory upravovány na několik způsobů, a to včetně hranolek, na kterých si pochutná téměř každý. Víte ale, že i hranolky mají fakta, která doposud s největší pravděpodobností neznáte?
Každá hranolka může být originální
Teď už víte, že hranolky jsou vyráběny z brambor. Ne každá hranolka vám bude ovšem chutnat stejně. Důvodem je totiž několik stovek odrůd. Přesněji řečeno se pohybuje číselně v rozmezí od 1000 do 1400 odrůd. Dokážete si představit ochutnat hranolky ze všech těchto odrůd? S největší pravděpodobností byste na to potřebovaly opravdu velké mnžoství času. Pokud se chcete zaměřit na zdravé hranolky, prioritní hodnotou bude olej. Toho by v hranolkách mělo být malé množství, které sahá pod hodnotu 10 %.
Jestliže nakrajíte hranolky na menší plátky a následně je budete smažit déle, získají o to více procent tuku, což je špatně. Při menších hranolkách je tedy smažte kratší dobu, jedině tak zůstanou ve zdravější formě. Rádi byste v hranolkách udržely vitamín C? Pak se snažte brambory konzumovat se samotnou slupkou. Právě ve slupce se nachází největší množství vitamínů C. Tím vašemu tělu dodáte z pohledu tohoto vitamínů dostatečné množství. Vitamín C slouží pro imunitní systém, který je zvlášť v této době velice důležitý.
Dopřejte si kvalitnější odrůdu
Na odrůdě opravdu záleží. O těch jsme vám mírně pověděli v předchozích odstavcích. Jestliže chcete skutečně kvalitní hranolky, které budou navíc zdravé, rozhodně nad celou přípravou řádně popřemýšlejte. Jedině tak dojdete k výsledku, se kterým budete spokojení. K hranolkám se dále snažte připravit i vynikající chutné a přitom zdravé maso. Pokud si myslíte, že tyto dvě kombinace nejdou k sobě, hluboce se mýlíte. I zdravé maso vám může chuťově připomínat to, na které jste doposud zvyklí. Stačí se jen zaměřit na chutné recepty.