Raw neboli syrová strava zažívá v posledních letech velký boom, stala se módní záležitostí a v kavárnách se běžně setkáte například s raw dezerty. Co takový systém stravování vlastně obnáší a jaké jsou jeho výhody?
Při přípravě syrové stravy není dovoleno překročit teplotu 48°C, proto se jedná zejména o potraviny, které se přirozeně konzumují syrové, jako je ovoce, zelenina, ořechy a semínka, ale také například naklíčené obiloviny nebo luštěniny a pšeničná tráva. Raw strava bývá proto přezdívána „živá strava“. Výhodou je jednoznačně to, že potraviny konzumujete neupravené v jejich přirozené podobě a bez přidaných chemických látek.
Při konzumaci živé stravy se tak budete pravděpodobně cítit lehčí a budete mít více energie. Jaké jsou její další obecně známé výhody?
- Dobrý pocit z vlastního těla, kterému dáváte to nejlepší
- Pocit lehkosti díky enzymům, které usnadňují trávení
- Ušetřený čas v kuchyni
- Snížení rizika vzniku zánětů
- Posílení imunitního systému
- Snížení tělesné váhy
- Snížení globálního znečištění díky omezení konzumace masa
Raw strava může být vhodná jako očistná kůra, zejména na jaře. Můžete vyzkoušet stravovat se převážně tepelně neupravenými potravinami třeba týden a sledovat, jak to působí právě na vás. Podle některých odborníků lze přísun energie zaznamenat už po jednom dni konzumace syrové stravy. Pokud byste chtěli na raw stravování přejít dlouhodobě, zjistěte si dostatečné množství informací a pamatujte si, že žádný extrém většinou není skutečně zdravý.
05