V únoru otevřený Bistrot 104 na Korunní ulici je autorským projektem zkušeného šéfkuchaře Pavla Pavlíka, který měl léta na starosti luxusní fine diningovou restauraci Le terroir. V novém podniku se ovšem inspiroval dnes módní skandinávskou gastronomií.
A jak se mu povedlo své vize přetavit do praxe? Hned na začátku musíme upozornit, že Bistrot není určen pro milovníky tradiční české gastronomie. Pavlík má vyhraněný styl, který ocení hlavně zkušení gurmeti a gurmáni. Po pravdě, copak by vás někdy napadlo hodit do valašské zelňačky mušle svatého Jakuba? Určitě ne. Jenže Pavlíka podobné věci napadají, a tak se právě tento pokrm stal typickou ukázkou jeho kuchařského stylu.
Netradiční kombinace však není připravena kvůli vnějšímu efektu, naopak, jemná chuť mušle jde s kyselou a hutnou polévkou krásně dohromady.
Podobně může šokovat pečený králík servírovaný s téměř syrovou králičí ledvinkou a pečenou či fermentovanou mrkví, které zjemňuje zakysaná smetana. A co teprve ryba s jedlou hlínou či tučný selečí bok tak jemný a nadýchaný, jako šlehačkový dort… Pavlík sází na špičkové suroviny a poměrně jednoduché kombinace dvou až tří chutí. Pokud máte už něco ochutnáno, s největší pravděpodobností budete nadšeni.
Stejně vyhraněný je také interiér – syrový industrial, otevřená kuchyně, moderní umění či nabídka nápojů – místo espresso dostanete filtrovanou kávu z malých pražíren, k mání jsou fermentované limonády či vína od autentistů, například z malého, ale poměrně respektovaného vinařství 7Řádků, která jsou sice dělána téměř na koleni, ale mají nečekaný šmrnc. Stejně jako celý vinohradský Bistrot, který si do podtitulu zvolil hrdý slogan „My víme, kde je sever!“
Adresa:
Bistrot 104
Korunní 104
Praha 3
Šéfkuchař: Pavel Pavlík
Autor článku: Libor Budínský