Představit ambiciózní restauraci v severočeských Třebívlicích není vůbec jednoduché, neboť v sobě snoubí hned několik netuctových příběhů. Restaurace Ulrika vznikla jako součást moderního vinařství Johann W, které se snaží o renezanci skvostných vín, jež se v oblasti sopek českého středohoří po staletí vyráběly. Vesnice samotná pak byla domovem baronky Ulriky von Levetzow, do které se zamiloval slavný básník a tvůrce Fausta Goethe, proto ona jména v názvech restaurace a vinařství.
Mladý šéfkuchař restaurace je fanda do lokálních surovin, připravuje maso či ryby z okolních farem, stejně jako používá místní zeleninu či vyhlášené ovoce z okolní „Zahrady Čech“.
Peče si v kuchyni chléb, nakládá zeleninu a hlavně rád pracuje se sladkovodními rybami, které jsou ve většině českých restaurací Popelkou. A to nemyslím pstruha či kapra, ale chuťově skvostnou štiku či okouna, které jsem ochutnal při poslední návštěvě. Štika byla pečená v solné krustě, což jejímu suššímu masu náramně slušelo, stejně jako příloha v podobě grilovaného chřestu.
Ještě více mě ovšem pobavil okoun, jenž je společně s candátem považován za nejchutnější rybu. Vedle lahodného masa jsem ocenil také kreativní prezentaci na talíři včetně hlavy a ocasu. Pokud bych měl vybrat jednu věc, kterou tu musíte ochutnat, bude to polévka, neboť o zdejší kulajdě si hosté už vyprávějí legendy – šéfkuchař ji připravuje s liškami a zastřeným vejcem a je skutečně vyladěná na hranu – a to mám rád kyselé chutě. A protože jsme uprostřed vinařství, nesmíme zapomenout ani na výtečná vína, jejichž výrobu má na starosti zkušený enolog Martin Nesvadba. Hodně mi chutná jejich červené cuvée Johann W a samozřejmě také ukázkový Riesling.
Restauraci Ulrika najdete na adrese:
Masarykova 200,
411 15, Třebívlice
Autor článku: Libor Budínský