Ochutnejte nejoblíbenější zelňačku naší divačky paní Marie Švarcové. Díky použité cizrně získá úplně jinou chuť a navíc je ještě zdravější!
Suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 1 l vývaru
- 100 g cizrny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíci sádla nebo 50 ml oleje
- 20 g hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička polévkového koření
- sůl
- pepř
Postup:
- Cizrnu namočenou přes noc uvaříme v osolené vodě doměkka nebo použijeme z konzervy.
- Očištěnou mrkev i cibuli nakrájíme a orestujeme přímo v hrnci na rozpáleném sádle nebo oleji.
- Zaprášíme moukou, promícháme, krátce opečeme a mírně osolíme, aby se netvořily žmolky.
- Zalijeme studeným, nejlépe zeleninovým, vývarem nebo vodou, promícháme a přivedeme k varu.
- Aby se nepřichytla jíška ke dnu, občas promícháme.
- Dvě třetiny zelí propláchneme, jednu třetinu jen vymačkáme, vše nakrájíme a přidáme do hrnce.
- Přidáme kmín, prolisovaný česnek, koření a uvaříme do měkka 8-10 minut.
- Nakonec vložíme uvařenou cizrnu, necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem.
- Podle chuti můžeme přidat pár koleček pikantní klobásky.