Tyto australské hovězí koláčky jsou sice pracné, ale výsledek rozhodně stojí za to! V Austrálii nechybí na žádné party, jelikož jsou to skvělé jednohubky. Hovězí koláčky se však hodí i na svačinu. Dívejte se na show o vaření Billovo jídlo na Mňam TV. Bill Granger patří mezi nejuznávanější australské kuchaře. U něj získáte zajímavou inspiraci k přípravě jeho rodných pokrmů.
Ingredience
- NA NÁPLŇ:
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g hovězího steaku
- 4 šalotky nakrájené nahrubo
- 3 stroužky česneku nakrájené nahrubo
- 200 ml suchého červeného vína
- 200 ml silného hovězího vývaru
- 1/4 hrnku tymiánu
- 1 vajíčko
- 350 g másla
- NA KOLÁČKY:
- 240 g hladké mouky
- 180 g studeného másla nakrájeného na větší kousky
- 1 lžíce soli
- vidličkou rozmixované vajíčko na potření
- tomatová omáčka nebo domácí kečup na servírování
Postup
1. Rozehřejte si olej ve velké hluboké pánvi. Obalte steak v mouce a smažte na prudkém plameni dozlatova (cca 3-5 minut), občas promíchejte. Poté vyndejte z pánve a dejte bokem. Do pánve vložte cibuli a česnek a smažte dozlatova (3-5 minut). Přidejte červené víno a vařte 3-4 minuty, dokud se polovina vína nevypaří. Pak vlijte vývar a vhoďte tymián, následně vložte maso, snižte plamen, přikryjte pokličkou a vařte, dokud maso nezkřehne (2-2 a půl hodiny). Poté sundejte pokličku a vařte, dokud omáčka neztuhne (30-40 minut). Dochuťte dle gusta, dejte bokem vychladnout a vložte do lednice, aby bylo jídlo úplně studené.
2. Mezitím, co vám směs bude chladnout, si připravte koláčky. Vložte mouku, máslo a sůl do mísy kuchyňského robota a nechte ho zapnutý, dokud nevypracuje těsto. Těsto zabalte a dejte ho na hodinu do lednice.
3. Předehřejte si troubu na 200 °C. Vyndejte těsto z lednice, rozválejte ho tak, aby mělo tloušťku 5 mm a vykrojte 12 koleček o průměru 9 cm. Nyní budete potřebovat formu na 12 muffinů, kterou vložte na půl hodiny do lednice. Mezitím si ze zbytků těsta vykrojte kolečka o průměru 7 cm.
4. Vezměte si větší kolečka, vložte je do muffinové formy a do každého muffinu rozdělte rovnoměrně masovou směs (steak nakrájejte na menší kousky). Ohněte okraje těsta a potřete vajíčkem. Následně uzavřete menším kolečkem a vytvarujte tak, aby se kolečka spojila. Dejte na 30 minut do ledničky, poté opět potřete vajíčkem a pečte 15-20 minut. Podávejte s tomatovou omáčkou.
Další australské recepty najdete zde: