Nelekejte se názvu tohoto pokrmu! Hummus je naprosto vynikající dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou. V kombinaci s falafelem, což jsou smažené kuličky z cizrny, tvoří dokonalý exotický zdravý pokrm.
Ingredience
- 2 plechovky cizrny
- 1 menší čerstvá červená řepa
- 50 g nadrobno sekaných mandlí
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce celozrnné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 hrsti polníčku
- římský kmín
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Do mixéru dáme jednu plechovku slité cizrny, řepu nakrájenou na kostky, mandle, mouku, jedlou sodu, 2 lžíce olivového oleje, lžičku římského kmínu, trošku nasekaného rozmarýnu a tymiánu, posekanou cibuli a česnek, sůl, pepř a rozmixujeme na hrudkovitou hmotu.
2. Předehřejeme troubu na 200 °C a z umixované směsi tvarujeme placičky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přikryté alobalem 8-10 minut, pak alobal odstraníme a dopékáme 5-8 minut do křupava.
3. Mezitím připravíme hummus – do mixéru druhou plechovky cizrny, 4 lžíce olivového oleje, lžičku římského kmínu podrcenou ve hmoždíři, pepř a sůl a rozmixujeme na pastu.
4. Hummus nachystáme do malé mističky, zakápneme ho olivovým olejem, posypeme drceným římským kmínem. Na talíř dáme dvě hrsti polníčku a pokapeme je olivovým olejem. Přidáme opečené falafely, které můžeme dochutit solí a pepřem a podáváme.
Poznámky
Cizrna neboli římský hrách je třetí celosvětově nejrozšířenější luštěnina po hrachu setém a fazolu obecném. Cizrna bývá považována za nejlepší z luštěnin. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a fosforu. Vápníku má dvakrát víc než hrách a ovesné vločky.