Patří chalva mezi vaše oblíbené dobroty? A věděli jste, že si ji můžete vyrobit doma a její výroba je velmi jednoduchá? Jednu z nejstarších orientálních cukrovinek připravíte pouze ze čtyř dostupných ingrediencí. Své jméno získala z arabského slova “hilwa”, které znamená “sladký”. Vy si ji doma můžete dosladit podle chuti.
Ingredience:
- 255 g tahini
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 140 g cukru (dávkujte podle chuti)
Postup:
- Smíchejte vařečkou tahini, sůl, vanilkový extrakt.
- Vlijte do hrnce 60 ml vody a vmíchejte do ní cukr. Zahřejte na teplotu 120 °C, k měření použijte cukrářský teploměr.
- Pomalu vmíchejte sirup do tahini. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nebude odlepovat od stěn (ne déle než minutu).
- Malý pekáček nebo formu na biskupský chléb vyložte pečicím papírem, hmotu do ní nalijte a rovnoměrně rozprostřete.
- Zakryjte alobalem a nechte vychladit.