Už jste slyšeli o dezertu se jménem „thajská lepkavá rýže“? Pokud ne, zavřete oči a představte si vůni uvařené rýže s kokosovým mlékem, ozdobenou grilovaným ananasem s jemným podtextem chilli. Že už máte chuť? 🙂
Ingredience
- 200 g kulatozrnné rýže (tzv. „sticky rice“)
- 1 ananas
- 1 plechovka kokosového mléka
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 bio limetka
- ½ chilli papričky
Postup
1. Ananas oloupejte a nakrájejte ho vodorovně na cca 1 cm silná kolečka, dejte pro něj nahřát pánev. Do druhé pánve vsypte rýži a vlijte kokosové mléko a dejte vařit, často míchejte.
2. Když je nahřátá pánev na ananas, opékejte ho na sucho, cca 3 minuty z každé strany. Když je rýže měkká, vmíchejte k ní třtinový cukr a vypněte plamen. Přidejte šťávu z poloviny limetky a promíchejte.
3. Grilovaný ananas nakrájejte na drobné kostičky, přidejte najemno nakrájenou chilli papričku, trochu limetkové šťávy a trochu nastrouhané limetkové kůry – cca ½ lžičky. Rýži servírujte do hlubokého talíře, přidejte ananasovou salzu a můžete podávat.
Poznámky
Na rýžový puding je ideální použít kulatozrnnou rýži, obsahuje mnohem více škrobu, a proto má větší schopnost absorbovat vodu než běžná rýže. Díky své lepivé konzistenci snadno vytváří typickou strukturu kaše.