Sezóna cukety je v plném proudu a ačkoliv jí v supermarketech najdeme po celý rok, právě teď je nejchutnější a nejlevnější. Je výborná, nízkokalorická, univerzální a dá se jíst syrová i připravená na různé způsoby. Takže až se vám na zahrádce urodí několik kilo této zeleniny, nebo až podlehnete pokušení nakoupit jí ve větším množství na farmářském trhu, inspirujte se našimi tipy a připravte si z této zeleniny pokaždé zcela nový pokrm. S cuketou není nuda!
Plněné cukety
Tento recept patří mezi klasiky a je možné připravit jej na tisíc různých způsobů. Cukety podélně rozřízněte, nebo v případě kulatých cuket odkrojte spodní a vrchní část, lehce vydlabejte a podle fantazie naplňte směsí rýže, quinoi nebo třeba kuskusu a mletého masa, uzeniny nebo ryby. Navrch zasypte trochou strouhanky, strouhaným sýrem nebo zalijte rajčatovou omáčkou. Recept si můžete připravit podle surovin, které máte zrovna doma a přidat přesně to, co máte rádi. Každý člen rodiny si navíc může svou cuketu naplnit podle své chuti a představ. Plněné cukety jednoduše zapečte v troubě.
Cuketové špagety
Špagety vytvořené ze zeleniny jsou v létě v módě. K jejich přípravě použijte spilarizér (nebo podobný přístroj) a pokud máte cuketu v bio kvalitě, klidně ji krájejte i se slupkou. Cuketové špagety můžete konzumovat syrové, nebo je připravit na pánvičce s kapkou olivového oleje po dobu 2 minut. K ochucení můžete použít různé bylinky, strouhaný parmezán, nebo jakoukoliv omáčku, kterou běžně připravujete k těstovinám.
Quiche – slaný koláč
Ve slaných koláčích chutnají cukety výborně v kombinaci se slaninou, kozím sýrem, nebo třeba rajčaty. Slaný koláč můžete připravit z těsta a plnit směsí cukety a dalších přísad, nebo cuketu podélně nakrájet na plátky, vyskládat s ní koláčovou formu a vytvořit tak přímo cuketový základ.
Cuketový crumble
Lehký a křupavý, připravte si crumble z cukety a kozího sýra doprovázený zeleným salátem. Pokud máte chuť na něco vydatnějšího, vyzkoušejte cuketu zapečenou se sýrem a slaninou. Výhodou cukety je její vysoký obsah vody, díky kterému se vaří opravdu rychle.
Gaspacho a studené polévky
Každý zná gaspacho připravené z rajčat a okurek. Nicméně lze ho připravit také z cukety. Nejlépe chutná s přidáním kapky olivového oleje, kuřecího vývaru, smetany, nebo sýru. Vše rozmixujete tyčovým mixérem.
Sladké koláče s cuketou
Cuketa dodá koláčům vláčnost a celkově je odlehčí. Nastrouhanou cuketou můžete v receptech nahradit část másla, ale dejte si pozor na vysoký obsah tekutiny, kterou budete muset naopak z receptu trochu ubrat.
Jednohubky
Cukety nakrájejte na kolečka a buď je nechte syrová, nebo je lehce připravte na pánvi s olivovým olejem. Na cukety přidejte sýr a další přísady podle chuti a fantazie. Vytvoříte tak malé občerstvení pro návštěvy nebo předkrm.
Zdroj: http://madame.lefigaro.fr