Tento klasický recept nesmí chybět ve výbavě žádné hospodyňky. Máte už nějaký, na který nedáte dopustit? My ano, a proto ho s vámi sdílíme. 🙂
Ingredience:
Na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 50 g cukr moučka
- 20 g kvasnic
- 1 žloutek
- 50 g másla
- špetka soli
Na makovou náplň:
- 180 ml mléka
- 180 máku
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce rumu
Na tvarohovou náplň:
- 200 g tvarohu
- 20 g vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce moučkového cukru
- mandle na ozdobu
Postup:
- Do hrnku rozdrobte kvasnice, zalijte je trochou vlažného mléka, posypte cukrem, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
- Do velké mísy dejte mléko, mouku, cukr, máslo. Smíchejte a pak přidejte kvásek.
- Nelepivé těsto překryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut.
- Na makovou náplň zahřejte mléko a smíchejte v něm mák a lžíci rumu.
- Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s pudinkovým práškem, rumem a cukrem.
- Z těsta vyválejte stejně velké placky. Okraje potřete žloutkem a cukrářskými sáčky ozdobte koláč náplněmi.
- Ozdobte mandlemi.
- Pečte cca 12 minut dozlatova.