Paní Marcela Soukupová z Prahy peče výborné koláče. Ochutnali jsme od ní mimo jiné mrkvový, a byli jsme z něj tak nadšení, že jsme si museli říct o recept. Prozradila nám, že koláč patří v její rodině mezi nejoblíbenější. Teď si ho vychutnejte i vy.
Ingredience:
- 4 vejce
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
Na krém:
- 500 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia…)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce másla
Postup:
1.Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
2. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.
3. Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy.) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.
O dalších sladkých a slaných dobrotách, které paní Soukupová peče na zakázku a můžete si je objednat s dovozem po celé Praze, se dozvíte zde:
https://kolacovedobroty-cz.webnode.cz