Nikdy jste si netroufli připravit mořské mlže slávky, ale zároveň vás láká je ochutnat? Nebojte se experimentovat. S receptem od kuchaře Mňam TV Luka Grunshawa budete mít určitě úspěch. A třeba se slávky stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
Ingredience
- 1 kg čerstvých slávek i s lasturou
- 100 ml bílého vína (Muškát nebo jiné)
- 50 g másla
- 20 g zázvoru
- 1/2 čerstvé chilli papričky
- 4 cibule šalotky
- 1 řapíkatý celer
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce lístků koriandru
- 2 stroužky česneku
- 1 bio citron
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Lastury důkladně očistěte kartáčkem a zbavte všech vláken po stranách. Vyhoďte hned ty, které jsou naprasklé nebo zapáchají.
2. Oloupejte šalotky a nakrájejte je na kolečka, česnek na velmi drobno. Z řapíkatého celeru použijte jen řapíky (listy odřízněte) a pokrájejte ho na drobné kostičky. Chilli papričku nakrájejte na kolečka, očistěte zázvor a nakrájejte ho na tenké nudličky.
3. Na pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a 25 g másla. Vhoďte šalotku, celer a zázvor, přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni 5 minut.
4. Podlijte bílým vínem, přidejte otrhané lístky tymiánu a zvyšte plamen. Když směs začne vřít, přidejte slávky, chilli papričku a polovinu množství pokrájeného česneku. Promíchejte, trochu snižte plamen, přiklopte poklicí a nechte vařit 5 minut.
5. Příprava bylinek na ozdobení – ke zbylému česneku přidejte pokrájený koriandr, lžičku nastrouhané kůry z citronu a promíchejte.
6. Promíchejte slávky. Když jsou otevřené, jsou hotové a můžete servírovat do misky. Pokud některá otevřená není, vyhoďte ji.
7. Do šťávy, která zbyla po slávkách, přidejte 25 g másla, nechte rozpustit a nalijte na slávky. Posypejte směsí koriandru, citronové kůry a česneku a podávejte.
Poznámky
Slávky jsou oblíbeným jídlem středomořské kuchyně pro svou výraznou kořenitou chuť. Jsou zdravým a lehkým pokrmem, mají málo kalorií.