Mléko, smetana, zakysaná smetana, podmáslí, mají nezastupitelné místo při přípravě ať už sladkých nebo slaných pokrmů. Přinášíme vám tipy na jejich zpracování, které se vám budou určitě hodit a třeba vás inspirují k tomu, abyste vyzkoušeli něco nového.
Kterou smetanu vybrat?
- Smetana s vysokým procentem tuku, tzv. deluxe, obsahuje až 48 % je vhodná ke šlehání. Pokud ji tepelně zpracováváte, nemusíte se obávat, že by se srazila. Klasická smetana s 24 % tuku se používá k zahuštění, například polévek nebo omáček. Přidává se nakonec. Nesmí se vařit, aby se nesrazila.
- Zakysaná smetana se může při vyšších teplotách srazit. Do teplých omáček ji přidávat můžete, ale jen ji opatrně vmíchejte a sejměte hrnec z plotny.
- Můžete připravit středně tučnou smetanu kombinací 48% a 24% smetany. Takovou smetanu můžete pak použít na šlehání nebo i při vaření.
V jakých receptech použít podmáslí?
- Používá se do receptů s kvasnicemi nebo s práškem do pečiva. Vhodné je tedy pro přípravu palačinek, sušenek, řecké pity, chlebů a dalšího pečiva.
- Místo podmáslí můžete použít i hustý řecký jogurt. Ten obsahuje víc tuku, než klasické bílé jogurty a je krémovější.
Vyrobte si vlastní zakysanou smetanu
Smíchejte 1 lžíci citronové šťávy a 250 ml smetany ke šlehání. Při pokojové teplotě nechte půl hodiny odstát, dokud nezhoustne. Přikrytou mísu dejte do ledničky.