Také máte s pomalu odcházející zimou chuť jíst zdravěji? Máme pro vás skvělý tip na lehký, zdravý a rychlý oběd, která vás nabije energií, protože je díky celozrnným těstovinám plný vlákniny a vitamínů. Navíc špaldové celozrnné nudle v bio kvalitě neobsahují žádné přídavné látky.
Ingredience
- 150 g špaldových nudlí
- 200 g kuřecích prsou
- 1 velká mrkev
- ¼ hlávky červeného zelí
- 1 jarní cibulka
- hrst čerstvé petržele
- lžíce černých sezamových semínek
- 2 lžíce nesolených arašídů
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 limeta (šťáva)
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce chilli oleje
- 1 lžíce arašídového másla
Postup
1. Nudle dáme vařit dle návodu na obalu.
2. Nakrájíme kuřecí maso na nudličky. Zelí nasekáme na velmi jemno, mrkev naškrábeme škrabkou na brambory na tenké pásky a jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
3. V pánvi rozpálíme olej a osmahneme kuřecí nudličky do zlatova. Přidáme cibulku, necháme zesklovatět a po chvíli přisypeme také zelí a mrkev a necháme zvadnout.
4. Dále připravíme zálivku – arašídové máslo, sojovou omáčku, šťávu z limetky, olej a ocet, trocha soli. Všechny ingredience dobře promícháme.
5. Uvařené nudle přidáme k zelenině s masem, chvilku restujeme. Pak zalijeme zálivkou, promícháme, případně dosolíme a dopepříme. Posypeme nasekanou petrželí a arašídy, sezamovým semínkem a můžeme podávat.
Poznámky
Špalda je předchůdcem dnešní pšenice, je plná vitamínů skupiny B, a to především B1 a B3. Z minerálních látek má hodně manganu, draslíku a hořčíku, obsahuje ale i vápník, železo, zinek. Oproti běžné pšenici špalda obsahuje více bílkovin, prospěšného tuku (neobsahuje cholesterol) i vlákniny.