Kladdkaka (v překladu mazlavý dort) v sobě spojuje výraznou chuť a vůni čokolády, másla a espressa, a to vše bez mouky. Vyzkoušejte tuto švédskou variaci na chocolate brownies dozdobenou mátovým cukrem.
Ingredience
- 250 g másla
- 250 g čokolády, ideálně 70% obsahu kakaa
- 100 ml silnějšího espressa
- 180 g cukru krupice
- 4 vejce
- 4 snítky čerstvé máty
- 2 lžíce cukru krupice
- moučkový cukr
Postup
1. V rendlíku nejprve rozpusťte máslo, pak k němu přidejte nalámanou čokoládu. Když se rozpustí, vmíchejte espresso. Ušlehejte 4 celá vejce s cukrem. Předehřejte troubu na 175°C na horní a spodní ohřev.
2. Připravte dortovou formu – vyložte ji pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. K ušlehaným vejcům opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládovou směs. Vzniklé těsto vlijte do dortové formy a pečte cca 25 minut. Hotový dort nechte vychladnout.
3. Do misky nasekejte mátu na drobno (i se stonky), přidejte 2 lžíce cukru a promíchejte. Dort pospyte moučkovým cukrem a směsí cukru a máty a můžete podávat.