Zkuste vyměnit smažená a tučná jídla za lehký, svěží zeleninový závitek z čerstvé zeleniny, bylinek a nakládaného sýra tofu, který se nesmaží, nevaří ani nepeče.
Ingredience
- SUROVINY NA DVA ZÁVITKY:
- 100 g sýra tofu (ideálně tvrdší)
- 50 g rýžových nudlí
- 2 lžíce bílých sezamových semínek
- 2 lžíce černých sezamových semínek
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce sladké sojové omáčky sezamový
- olej
- 1 snítka thajské bazalky
- 2 snítky máty
- 1 snítka koriandru
- 1 jarní cibulka
- 50 g čerstvé papájy
- 1 velká mrkev
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 okurka (cca 8 cm)
- 2 rýžové papíry namáčecí
- OMÁČKA:
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 lžíce pokrájených bylinek (bazalka, máta, koriandr)
- 1 lžičku pokrájené chilli papričky
Postup
1. Nejprve uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu. Pak opražte bílá sezamová semínka na pánvi na sucho, po dvou minutách přisypte černá a stále míchejte (prohazujte) a nechte 1-2 minuty prohřát. Mezitím nakrájejte tofu na proužky, pokapejte ho sezamovým olejem, pospyte opraženými semínky, přidejte sojovou omáčku, sladkou sojovou omáčku, opatrně promíchejte a nechte marinovat.
2. Připravte náplň pro závitky. Z bazalky a máty otrhejte lístky, koriandr natrhejte i se stonky a odložte na pracovní desku. Zeleninu nakrájejte na hromádky na pracovní desku – nejprv na kousky dlouhé 4 cm a pak na tenoučké proužečky – jarní cibulku, papáju (nejprv oloupejte a odstraňte semena), mrkev a chilli papričku (odstraňte semena), okurku – u ní nejprv odkrojte vodnatou část se semínky.
3. Rýžový papír namočte ve vodě a připravte na pracovní desku. Nejprve dejte hrst bylinek, pak okurku, mrkev, papáju, chilli papričku, hrst nudlí, 3 kousky marinovaného tofu, jarní cibulku. Závitek zabalte – přehněte 2 protilehlé boky a od třetího boku směrem ke čtvrtému pevně zavinujte.
4. Příprava namáčecí omáčky – do misky dejte sojovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, pokrájené bylinky, chilli papričku a lžíci vody a promíchejte.
5. Závitky rozkrojte na půl a naaranžujte na talíř spolu s mističkou omáčky, posypejte ještě klíčky, chilli papričkou, papájou.
Poznámky
Rýžový papír se vyrábí z rýžové mouky a vody, případně oleje. Je velice pracný, má několik kroků výroby. Namočený se nejčastěji se používá na přípravu nepečených závitků.