Když se venku ochladí a dny se zkracují, není nic lepšího než talíř horké, voňavé polévky. Polévky dokážou zahřát, zasytit a zároveň jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat sezónní suroviny. Na podzim a v zimě se do kuchyně vrací vůně dýně, brambor, kořenové zeleniny a bylinek – ideální kombinace pro vydatné jídlo, které pohladí po duši.
Klasiky, které nikdy nezklamou
Mezi nejoblíbenější podzimní polévky patří bramboračka, která spojuje chuť brambor, hub, česneku a majoránky do dokonale voňavého pokrmu. Pro milovníky hustých polévek je tu čočková s klobásou, bohatá na bílkoviny a vlákninu, která zasytí i bez druhého chodu.
Zapomenout nelze ani na kulajdu, krémovou houbovou polévku s koprem a zastřeným vejcem, jež se často podává i jako samostatné jídlo. Její jemně nakyslá chuť je ideální pro chladné dny. Kdo má rád trochu exotiky, může vyzkoušet dýňový krém s kokosovým mlékem a zázvorem, který propojuje sladkost dýně s pikantním podtónem koření.
Tipy pro dokonalou chuť a sytost
Aby polévka opravdu zasytila, můžete do ní přidat obiloviny, luštěniny nebo kousky masa. Výborně funguje ječmen, čočka či cizrna, které dodají jídlu hutnost a živiny. Chuť zvýrazní domácí vývar, který polévce dodá hloubku, jaké se z kostky nikdy nedosáhne.
Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky – petržel, tymián nebo majoránka podtrhnou vůni i barvu výsledného pokrmu. Polévky jsou ideální i k zamrazení, takže si můžete uvařit větší dávku a mít po ruce rychlou večeři pro chladné dny.
Sytá polévka není jen teplé jídlo – je to malý rituál pohody, který zpomalí den a zahřeje tělo i mysl.