Víte, co je tabouleh a jak chutná hummus? Pokud ano, porovnejte svůj osvědčený recept s tím naším! Pokud ne, vyzkoušejte a budete překvapeni, jak dobrá je hummusová pomazánka s křupavým pita chlebem a kuskusovým tabouleh.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžičky tahini (sezamová pasta)
- 1 citron (na šťávu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- sůl
- pepř
- k servírování čerstvý pita chléb
- 200 g kuskusu
- 50 g vlašských ořechů
- 2 velká rajčata
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 5 lžic petržele
- 4 lžíce máty
- 2 citrony (na šťávu)
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžička mletého římského kmínu
- lžička uzené papriky
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička mletého pepře
- 5 lžic olivového oleje
Postup
1. Kuskus nasypte do velké mísy, osolte, přidejte dvě lžíce olivového oleje, zalijte 200 ml horké vody a nechte odpočívat 5 minut.
2. Mezitím připravte dresing – smíchejte rajčatový protlak, citronovou šťávu, olivový olej, chilli, římský kmín, uzenou papriku, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Pak směs přilijte do mísy s kuskusem a zamíchejte.
3. Nakrájejte rajčata, papriky, červenou cibuli a česnek na malé kostičky. Pokrájejte mátu a petrželové lístky, vše přidejte ke kuskusové směsi a důkladně promíchejte.
4. Začněte s přípravou hummusu – do mixéru dejte cizrnu, tahini pastu, česnek, olivový olej, špetku soli a pepře, římský kmín, šťávu z jednoho citronu a rozmixujte na tužší pastu. Vlijte do servírovací misky, pokapejte olivovým olejem a posypejte špetičkou chilli.
5. Pita chléb dejte opéci na sucho na pánev, bude přílohou k hummusu.
6. Vlašské ořechy nasekejte na drobno (nebo podrťte ve hmoždíři) a posypejte jimi tabouleh a můžete servírovat.
Poznámky
Tabouleh je tradiční vegetariánský pokrm z arabské kuchyně, připravovaný z bulguru nebo kuskusu, s rajčaty, česnekem, bylinkami a kořením.