Máte rádi chlebíčky? Co takhle zkusit chlebíček po mexicku – tortilu plněnou šťavnatým hovězím steakem s bylinkovou salsou a avokádem? Uvidíte, že chlebíčky nemusí být obložené jen vajíčky, bramborovým salátem a šunkou.
Ingredience
- 1 steak z hovězího pupku (flank steak)
- 3 tortily na tacos
- 1 limetka
- ½ avokáda
- NA MARINÁDU:
- 2 limetky
- 1 jarní cibulka
- 4 stroužky česneku
- 1 paprička jalapeňo
- 1 chilli paprička
- 1 svazek koriandru
- 2 lžíce římského kmínu
- olivový olej
- sůl
- cukr
- pepř
- NA SALSU:
- 3 menší grilovaná rajčata (vcelku)
- 2 limetky
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce lístků koriandru
- ½ chilli papričky
- 1 lžička worcester omáčky
- oregano
- cukr
- sůl
Postup
1. Začněte přípravou marinády – nejprve nasucho orestujte na pánvi římský kmín po dobu cca 4-5 minut. Z koriandru odřízněte stonky a lístky dejte do mixéru, přidejte pokrájenou jarní cibulku, papričku jalapeňo, chilli papričku, orestovaný římský kmín, 4 stroužky česneku, šťávu ze dvou limetek, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a lžičku cukru a rozmixujte v polotekutou směs. Vložte steak a nechte v ledničce marinovat ideálně alespoň 2 hodiny.
2. Příprava salsy – do hmoždíře dejte grilovaná rajčata, špetku soli a cukru, šťávu ze dvou limetek, špetku oregana, polovinu chilli papričky nakrájené na drobno, pokrájené 2 stroužky česneku, nakrájenou bílou část jarní cibulky, dvě lžíce pokrájených lístků koriandru, lžičku worcester omáčky a vše podrťte.
3. Rozpalte pánev na nejvyšší plamen na sucho a grilujte steak 2-4 minuty z každé strany. Přendejte steak na talíř, osolte ho a nechte 3 minuty odpočívat. Pak ho nakrájejte na tenké plátky – uvnitř by měl být růžový, šťavnatý, krvavý.
4. Avokádo oloupejte a nakrájejte na 4 měsíčky. Tortily opečte z obou stran na pánvi na trošce olivového oleje. Pak na každou z nich dejte 3-4 plátky steaku, 2 lžíce salsy, plátek avokáda, pokapejte šťávou z limetky, zabalte a podávejte.