Toto jídlo je syté a zároveň lehké, jako stvořené na jarní večeři. Navíc ho máte připravené během chvilky a je na něj potřeba minimum ingrediencí. Šetří vaši peněženku a prospívá tělu. Ideální volba!
Ingredience
- 3 ks tagliatelle
- 3 velká rajčata
- 150 g ricotty
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 ančovička
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- cukr
- sůl
- pepř
Postup
1. Dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody dle návodu.
2. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na velké kostky a na pánvi s olivovým olejem nechte zesklovatět. Česnek a ančovičku pokrájejte na tenčí plátky, rajčata na kostky a přidejte k cibuli, přikryjte pokličkou a nechte restovat na mírnějším plameni do měkka.
3. Ricottu osolte, opepřete, přidejte dvě lžíce olivového oleje a promíchejte.
4. Povařenou rajčatovou směs zalijte trochou vody a rozmixujte na omáčku. Rozmixovanou směs přeceďte, tím odstraníte slupky z rajčat. Omáčku dochuťte 2 lžícemi olivového oleje, lžící cukru, pepřem.
5. Smíchejte těstoviny s omáčkou a servírujte na talíř. Doplňte ricottou, lístky bazalky, pepřem, zakápněte olivovým olejem a podávejte.
Poznámky
Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky kravského, ovčího či kozího mléka. Ricotta (což doslovně znamená "převařený") vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Ricottový tvaroh, vzniklý po převaření a procedění, je bílý, lehce nasládlý a obsahuje zhruba 13 % tuku. V této formě poněkud připomíná sýry typu cottage, ale je lehčí. V této formě se ricotta rychle kazí, nicméně existují i varianty, které vydrží déle díky solení, uzení nebo fermentaci.