Za méně peněz dostanete v Bulharsku více jídla než u nás. V Bulharské kuchyni se mísí vlivy Řecka, Turecka, východní i střední Evropy a tyto vlivy jsou oboustranné, takže je těžké určit, odkud které jídlo skutečně pochází. Bulhaři obecně nejčastěji vyhledávají jídla složená z ryb, masa a zeleniny. Co byste neměli zapomenout ochutnat na dovolené v Bulharsku?
Keftě a Kebabča
Velká část pokrmů je v Bulharsku založená na mase připraveném na různý způsob a nejobvyklejší z nich jsou právě keftě a kebabča. Jedná se o rozdílně dochucené karbanátky nebo maso podávané na špejli. Setkáte se s nimi nejčastěji v rychlých občerstveních.
Balkánský sýr
Se sýrem stejného názvu, který znáte s Česka se nedá srovnat. Když si dáte v Bulharsku šopský salát, hned poznáte ten rozdíl. Sýr není přesolený, chutná vyváženěji, zeleninu doplňuje a nepřebíjí ji. Určitě stojí za to ochutnat.
Bulharský chléb
Čerstvý,výborný a nadýchaný. Nekupujte ho více, než stihnete spotřebovat do druhého dne. Stejně jako český chléb ze supermarketů totiž ztrácí druhý den své kouzlo.
Polévka Tarator
Polévka Tarator je hodně neobvyklá a už proto stojí za vyzkoušení. Podává se na studeno a jejími hlavními ingrediencemi jsou kyselé mléko, kopr a okurka. Zkrátka se podobá naší koprové omáčce upravené k obrazu bulharskému.
Rybí polévky
Pokud trávíte v Bulharsku čas u moře, za ochutnání určitě stojí také rybí polévky. Ty mají Bulhaři opravdu vychytané. Jak by také ne, když mají moře za humny.
Bulharská káva
Bulhaři si kávu dopřávají ve velkém. Bulharská káva se dá přirovnat k u nás známé „turecké kávě“, ale je ještě silnější. Když si v Bulharsku objednáte cappuccino, čekejte instantní kávu ozdobenou šlehačkou.