Maďarsko je od nás co by kamenem dohodil a určitě už jste někdy uvažovali o dovolené u Balatonu, nebo o prodlouženém víkendu v Budapešti. Pokud si zajedete na výlet třeba právě do hlavního města, abyste se pokochali pohledem na památky UNESCO a odpočinuli si ve vyhlášených lázních, určitě zajděte také do Velké tržnice, která byla postavena v roce 1896 k národnímu výročí a která je největší tržnicí s jídlem v Maďarsku. Co byste neměli zapomenout ochutnat?
Unicum
Čím jiným začít ochutnávku místních specialit než právě aperitivem? Unicum je tradiční bylinkový nápoj, který se pije před jídlem a zároveň se používá při problémech s trávením. Recept, který se skládá z více než čtyřiceti druhů bylin a který dodnes zůstává tajemstvím, vynalezl maďarský lékař, doktor Zwack.
Guláš a Perkelt
Guláš i perkelt (gulášová omáčka) všichni dobře známe, ale není nad to ochutnat speciality přímo u zdroje jejich vzniku. Obě jídla jsou si podobná, připravují se z masa a k ochucení se používá paprika. Guláš je tradičně spíše tekutý a jí se jako polévka nebo polévka s pečivem, která tak nahrazuje hlavní jídlo. Perkelt má naopak vždy hustší konzistenci a podává se jako omáčka s masem a přílohou.
Maďarské langoše
Langoše si dnes koupíte ve stánku s občerstvením na každém správném českém koupališti. Věděli jste vůbec, že původně pochází z Maďarska? Stejně jako v případě guláše, ale není langoš jako langoš. Ochutnejte pravé maďarské langoše a uvidíte, co tím myslíme.
Kaštanové pyré Gesztenyepüré
Kaštanové pyré sice není původně maďarským receptem, ale jedná se o oblíbený sladký dezert, který vám v Maďarsku rádi doporučí. Pyré se šlehačkou si nejlépe vychutnáte na podzim s hrnkem kávy v budapešťské kavárně.
Dobošův dort Dobostorta
Dobošův dort vznikl pod rukama maďarského cukráře Józsefa C. Dobose a za celý jeho život se ho nikomu nepodařilo napodobit. Těsně před svou smrtí ale naštěstí recept předal cukrárně Pastry and Honey-Makers‘ Guild v Budapešti a vy tak dnes můžete tento původní recept ochutnat. Koláč je připravován z piškotového těsta, plněný čokoládou a máslovým krémem a polívaný karamelem. Okraje jsou navíc posypány oříšky. Na co čekáte? Honem do Budapešti!
Autor článku: Eva Kožušníková