Řekové se většinou domů vracejí pozdě, tak u nich není výjimkou večeřet až kolem půl desáté. Specialitou řecké kuchyně je způsob podávání určitých jídel. Mnohé pokrmy totiž dostanete na talíř vlažné, aby se tak zdůraznila jejich chuť. Pokud tedy takové jídlo dostanete, budou se na vás dívat s údivem, když si zavoláte číšníka a budete reklamovat málo ohřáté jídlo. Také se nedivte, že na jídelním lístku nenajdete ceny ryb. Platí se za ně totiž podle váhy. Co musíte v Řecku určitě ochutnat?
Řecká polévka avgolemono
Připravuje se z rozšlehaných vajec zakápnutá citronovou šťávou. Zahušťuje se rýží a Řekové ji konzumují jako hlavní jídlo i jako předkrm.
Tzatziki
Tento řecký předkrm je osvěžující, lehký. Připravuje se z řeckého jogurtu, který je ale jemnější než ten náš, česneku, okurek a bylinek.
Sýr Haloumi
Jedná se o polotvrdý čerstvý sýr vyráběný ze směsi kozího a ovčího mléka. Ve velkovýrobě se do něj přidává navíc ještě kravské mléko. Má slanější chuť a díky tomu, že se při tepelné úpravě neroztéká, je vhodný i na grilování. Možná vás překvapí tím, jak vrže mezi zuby.
Gyros
Tradiční řecký fast food, který má velkou oblibu i u nás. Opékané kořeněné maso na jehle se v Řecku nejčastěji podává v pitě se zeleninou a tzatziki.
Další díl: Tahle jídla musíte ochutnat v Řecku (2.díl) najdete zde.