Řekové se většinou domů vracejí pozdě, tak u nich není výjimkou večeřet až kolem půl desáté. Specialitou řecké kuchyně je způsob podávání určitých jídel. Mnohé pokrmy totiž dostanete na talíř vlažné, aby se tak zdůraznila jejich chuť. V předchozím článku jsme vám doporučili polévku avgolemono, tzatziki, sýr haloumia gyros. To by ale rozhodně nestačilo! Jaké další řecké speciality nesmíte vynechat?
Musaka
Tradiční pokrm z mletého masa a baklažánu. Vrstva mletého masa podušeného s česnekem, lilkem a rajčaty se zalijí bešamelovou omáčkou. Vrstvení se opakuje.
Řecký salát
Salát připravovaný z čerstvých řeckých oliv, feta sýru, rajčat a okurek musíte určitě ochutnat. Řekové ho servírují ve větším množství, než jsme na něj zvyklí u nás. Proto vám řecký salát vystačí i jako hlavní jídlo.
Baklava
Stejně jako Bulhaři, tak i Řekové milují baklavu, dezert připravovaný z medu s ořechy. Připravuje se z těsta podobného listovému těstu.
Ouzo
Národní nápoj Řeků, který určitě musíte ochutnat. Má typickou anýzovou příchuť. Obsah alkoholu je 40 %. Pije se k předkrmům a nejlépe chutná s ledem.
Retsina
Řecké bílé nebo červené víno s jemnou příchutí pryskyřice. Víno prý vzniklo tak, že se připravovalo v pryskyřičných sudech. Řekové teď přidávají do retsiny pryskyřici záměrně. Dá se smíchat s kolovými nápoji.
První díl: Tahle jídla musíte ochutnat v Řecku (1.díl) najdete zde.