iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Steak

Tajemství přípravy dokonalého steaku

Venku je čím dál tepleji, a to je ta pravá doba zamést z grilu ve sklepě všechny pavučiny, hezky v něm zatopit nebo ho připojit do elektrické sítě, steak navrch a máme postaráno o pohodový jarní večer, o kterém se nám v zimě jenom zdávalo. My pro vás máme tipy, jak poznat co nejlepší steak a jak ho udělat tak, aby všichni vaši pozvaní hosté byli nadšení. 

 

Jak koupit skvělý steak:

Steak

  • Nakupujte všechno maso od řezníka, abyste se ho mohli zeptat odkud pochází nebo čím bylo zvíře krmeno. Často za vás také odvede těžkou práci, jako je např. vykostění.
  • Pro bohatou chuť masa hledejte kusy krmené trávou, pro máslové a tučnější steaky se ptejte po kusech krmených obilovinami.
  • Steak, který zrál méně než 26 dní může být stále tuhý, pokud zrál 26 až 50 dní, bude chutný a křehký: maso mělo čas se uvolnit a chutě se zvýraznily.
  • Vyzrálý steak by měl mít tmavou barvu, ne příliš „čerstvou“ a výrazně červenou.
  • Když maso stlačíte prstem, otisk by v něm měl zůstat, to je znakem dostatečného zrání a křehkosti.
  • Maso by mělo být dostatečně suché, bez vlhkosti.
  • Dobrý řezník vám prodá vyzrálé maso, které je dražší, protože během zrání ztratilo asi třetinu hmotnosti. Nemusíte ho ale sníst tolik: má totiž bohatou a výraznou chuť.
  • Kupte tlustší kus masa, abyste mohli jednoduše kontrolovat jeho přípravu.
  • Hledejte mramorované steaky. Tuk dodává masu chuť a šťavnatost.
  • Mezi oblíbené řezy masa patří: nízký roštěnec, vysoký roštěnec, svíčková nebo t-bone. Každý řez má specifické vlastnosti, ale pokud se budete řídit výše zmíněnými pravidly, je vlastně jedno, který koupíte: bude prostě skvělý.

Před samotnou přípravou:

  • Vyndejte maso z lednice alespoň hodinu před jeho přípravou, aby dosáhl pokojové teploty. Díky tomu bude propečený rovnoměrně, ne pouze z vnější části.
  • Těsně před upečením postříkejte maso trochou extra lehkého olivového oleje a osolte. Je potřeba to udělat těsně před přípravou masa: nechceme, aby sůl ze steaku vytáhla příliš vlhkosti, ale zároveň chceme dosáhnout karamelizované krusty, která zintenzivní chuť.

 

Upečte perfektní steak:

Steak

  • Nejdříve rozehřejte pánev nebo gril na vysokou teplotu. Chcete vidět kouř!
  • Jakmile se z pánve kouří, vložte na ni steak a nechte z obou stran zatáhnout po dobu 30 sekund. Pokud máte tlustší kus masa, můžete to udělat ze všech stran.
  • Jakmile je maso zatažené, snižte teplotu na středně vysokou a pokračujte v opékání s otáčením každých 15 až 20 sekund. Tento způsob přípravy umožní rovnoměrné propečení a udržení šťavnatosti uvnitř steaku.
  • Když se masa dotknete, ucítíte, jak se mění jeho textura přes rare na medium rare a zpevňuje se. Pečte na požadovanou teplotu.
  • Když je steak skoro hotový, můžete přidat aromata. Oblíbenou volbou je např. máslo s tymiánem a česnekem: stačí maso párkrát přelít v poslední minutě přípravy.
  • Přišel čas, aby si maso odpočinulo. Vyjměte ho z pánve a nechte ho odpočívat na talíři nebo prkýnku alespoň polovinu doby, po kterou se peklo.
  • Jestli máte rádi pepř, přidejte ho právě teď. Teplo z odpočívajícího steaku postupně vstřebá pepřové aroma.

 

Jak steak podávat:

  • Steak podávejte vcelku nebo nakrájený napříč. Pokud před servírováním chcete maso nakrájet, je potřeba aby si dobře odpočinulo a na talíř nevytekla všechna šťáva. Nezapomeňte, že steak bude mnohem rychleji chladnout, pokud ho před konzumací nakrájíte.
  • Jestli vám maso trochu moc vychladne, můžete znovu rozpálit pánev a steak po obou stranách osmahnout (30 sekund).

 

Rekapitulace: Jak připravit perfektní steak?

– Kupte kvalitní steak
– Před přípravou ho nechte dosáhnout pokojové teploty
– Olej a sůl patří na maso, ne na pánev
– Začněte s vysokou teplotou, pak ji trochu snižte
– Otáčejte každých 15 až 20 sekund, dokud nedosáhnete požadované teploty
– Nechte odpočívat alespoň polovinu doby, po kterou se steak pekl

 

Zdroj: www.lifestylefood.com.au

 

 

Tajemství přípravy dokonalého steaku was last modified: 17 května, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

VIDEORECEPT: Jehněčí špízy na arabský styl

VIDEORECEPT: Sendvič s jehněčími játry

Mňam tip na dnešní večeři: Rizoto se španělskými klobáskami

Navařte si do mrazáku: Burritos s míchanými vejci a slaninou

Recept na zahřátí: Chilli Tostada

Těsto

Vykouzlete chutnou levnou večeři ze zbytků sýru a šunky!

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Proč dodržovat zdravou stravu

  • Zelené smoothie

    Podzimní životabudič: Smoothie nabité vitamíny

  • Velký přehled svačin do školy!

  • Slunečnice

    5 vitamínů, které nám chybí nejčastěji! Najdete je v těchto potravinách!

  • Otuzovani

    Otužování zvyšuje imunitu: Tipy pro začátečníky

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT