Oblíbené japonské jídlo, zeleninu s tofu v těstíčku se sladkou a pikantní omáčkou, si jistě zamilujete také. Věděli jste, že tempura původně pochází z Evropy a až později se rozšířila v Japonsku.
Ingredience:
- 1 cuketa
- 1 balení baby karotky
- 1 kedlubna
- 1 pórek
- 1 paprika
- tempura mouka
- panko strouhanka
- rostlinný olej na smažení
- nudličky zeleniny na ozdobu
- vejce
- ledová voda
Omáčka:
- 5 lžic mirinu
- 5 lžic japonské sójové omáčky
- 1 PL česneko-zázvorové pasty
- sezamový olej

Postup:
- Cukety a baby karotky podélně rozpulte, baby pórky ponechte v celku, lilky nakrájejte na čtvrtky a tofu na kostky o hraně 2,5 cm.
- Tempuru mouku rozmíchejte s ledovou vodou, případně přidejte žloutek, bude vám to lépe držet dohromady. Těsto rozmíchejte v mixéru, hustota musí být tak jako na lívance.
- Zeleninu ponořte do těstíčka, vložte do rozehřátého oleje a smažte 2-3 minuty dozlatova. Nadbytečný tuk odsajte na vrstvě papírových utěrek.
- Kousky zeleniny obalujte v těstíčku a smažte dozlatova.
- Připravíme také verzi s panko strouhankou. Obalte zeleninu v těstíčku a nakonec v panko strouhance. Osmažte.
- Smíchejte všechny suroviny na přípravu omáčky, podávejte ji zvlášť a zeleninu v ní namáčejte. Vhodná příloha je rýže.