Japonci si vychutnávají svou Teriyaki omáčku již od 16. století. Nesmí v ní chybět tyto tři základní suroviny – mirin (dezertní víno, které ale nepijte samotné, nebude vám chutnat), sójová omáčka a cukr. V ní se opéká maso, které díky tomu získává svoji specifickou chuť.
Ingredience:
- 500 g udon nudlí
- 500 g kuřecího masa
- 100 ml sójové omáčky
- 100 g cukru
- 100 ml mirinu nebo sladkého vína
- 1 červená cibule
- paprika tří barev
- jarní cibulka
- sezam
- škrob
- voda
Postup:
- Připravte si domácí teryiaki: v kastrůlku smíchejte sójovou omáčku, cukr, mirin a přiveďte k varu. Škrob rozmíchejte ve vodě, vlijte do omáčky (dle hustoty – můžete přidávat postupně) a hned promíchejte a povařte. Teriyaki by mělo mít konzistenci medu.
- Uvařte nudle podle návodu.
- Maso a zeleninu nakrájejte na nudličky.
- Rozpalte pánev, osmahněte kuřecí maso, přidejte zeleninu, nechte ji lehce opéct, potom přidejte teryiaki, nudle a prohřejte.
- Ihned servírujte ozdobené sezamem.