Je velmi důležitou součástí každé domácnosti. Během dne jej používáme hned několikrát a jen stěží si bez něj dokážeme práci v kuchyni představit. Ale občas se nám odvděčí nepříjemným odérem. I přes ochranné sítko se do dřezu dostávají zbytky jídla a různých tekutin, což může být jeho příčinou.
Jak docílit toho, aby se váš dřez znovu blýskal čistotou a aby i báječně voněl? K odstranění zápachu nemusíte používat žádné chemikálie. Stačí osvědčené „babské rady“, které vás nevyjdou tak draho a zároveň neohrozí naše životní prostředí.
K čištění vám stačí jedlá soda, ocet a horká voda. Do výlevky nasypeme sodu (měly by stačit tři lžíce), kterou zalejeme octem. Místo ní můžeme použít i pečicí prášek, který se ze sody vyrábí. Smíchaná směs začne šumět a vytvoří pěnu, která postupně mizí. Ve výlevce ji necháme působit alespoň hodinu, pokud máme čas, můžeme i přes noc. Pak stačí dřez zalít horkou vodou z rychlovarné konvice a máme hotovo. Pokud nemáme ocet, můžeme použít citronovou šťávu, která má výborné deodorační a dezinfekční účinky. A navíc – citron voní přece jenom lépe než ocet!
Jak na čištění dřezu:
1. Výlevku zasypeme kypřícím práškem (nebo jedlou sodou)
2. Prášek zalijeme octem (případně citronovou šťávou)
3. Výlevku přelijeme horkou vodou