Připravit správně propečený steak tak, aby byl k tomu ještě šťavnatý a ne vysušený, to je tedy věda. Stejně tak může steaku buď pomoci nebo uškodit omáčka, kterou k němu budete servírovat. My vám přinášíme tipy na ty, které máme vyzkoušené a steaky v naší kuchyni se bez nich neobejdou.
Mandlovo – česneková
Suroviny:
4 stroužky česneku
1 limetka
2 krajíce chleba bez kůrky
100 g mletých mandlí
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Oloupané stroužky česneku rozdrťte společně se špetkou soli. Smíchejte s vymačkanou šťávou z limetky. Mandle umelte najemno, krajíce chleba rozdrobte a vše smíchejte. Dosolte, dopepřete a zakápněte olivovým olejem. Rozmíchejte a olej postupně přidávejte, dokud nebudete mít požadovanou konzistenci.
Rajčatová s ořechy
Suroviny:
1 chilli paprička
2 rajčata
50 g vlašských ořechů
2 stroužky česneku
olivový olej
ocet
sůl
pepř
Na pánvi nasucho opražte nasekané ořechy a papričku nakrájenou na malé kousky. Poté rozmixujte v mixéru. Rajčata dejte do vroucí vody, oloupejte a nakrájejte. Smíchejte s česnekem, ořechy a chilli papričkou. Vmíchávejte olej, dokud omáčka nedosáhne potřebné konzistence. Poté podle chuti přidejte, ocet, sůl, pepř.
Luxusní omáčka se sýrem gorgonzola
Suroviny:
70 g másla
30 g hladké mouky
1/4 l mléka
100 g gorgonzoly
1 menší cibulka
mletý pepř
sůl
Rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibulku. Pomalu vmíchejte mouku a vzniklou jíšku pak nařeďte studeným mlékem do požadované konzistence. Vmíchejte gorgonzolu nalámanou na kousky, nechte ji rozpustit, osolte, opepřete a podávejte.