Připravujete večeři pro přátele. Máte připravený báječný, odzkoušený recept od kamarádky, nakoupené suroviny, chcete ohromit. Oloupete jablka. Začnete připravovat předkrm. A ejhle… Jablka vám mezitím zhnědnou. Přečtěte si naše tipy, jak zabránit nechtěnému zbarvování ovoce a zeleniny po oloupání nebo nakrájení.
ČERVENÉ ZELÍ
Když nakrájíte červené zelí, má tendenci se zbarvovat do modra. Abyste tomu zabránili, nalejte na něj horký červený ocet – cca pět lžic. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout. Potom přebytečný ocet slijte.
KVĚTÁK
Po nakrájení začne květák často oxidovat a hnědnout. Abyste tomu předešli, vložte ho do mísy a zalijte studenou vodou, do které jste přidali jednu lžíci citronové šťávy nebo bílého vinného octa.
JABLKA
Existuje několik možností, jak zabránit okamžitému hnědnutí jablek po jejich nakrájení. Buď můžete jablko pokapat citronovou šťávou. Po této proceduře bude ale jablko kyselejší. Nebo jablka ponořte do vody s několika kapkami citronu. Můžete si také připravit solný roztok z litru vody a lžičky soli a do něj jablka na 3 minuty ponořit. Po vyjmutí je omyjte a nemusíte se bát, že jablka do sebe dostanou slanou příchuť.
BRAMBORY
Pokud je oloupete a hned tepelně neopracujete, brambory začnou hnědnout. Můžete je uchovat v lednici v hrnci s vodou přikryté pokličkou nebo pokud v lednici nemáte místo, do vody přidejte trochu mléka a nechte hrnec na připravený na plotně.