V téměř každém receptu na slaná jídla najdete na konci seznamu ingrediencí sůl a pepř. O různých druzích soli jste si mohli přečíst v článku Sůl nad zlato! Druhy solí a jak se v nich vyznat. Dnes jsme pro vás připravili podobný průvodce různými druhy pepře. Vyznejte se!
Zelený pepř
Nejznámější a nejprodávanější koření pochází z rostliny zvané pepřovník černý. Kuličky se sbírají v různých stádiích zralosti a tvoří tak jednotlivé barevné varianty. Zelený pepř vzniká sbíráním nezralých kuliček, které jsou ihned usušeny, ošetřeny mrazem, nebo zakonzervovány v soli. Jeho chuť je svěží, méně pikantní a je vhodný k použití do omáček k rybám nebo k masu. Zelený pepř je oblíbený ve francouzské a thajské kuchyni.
Černý pepř
Černý pepř pochází ze stejné rostliny, je sbírán těsně před dozráním a sušen na slunci, které zajistí nejen zčernání, ale i uvolnění typické vůně. Černý pepř je univerzální a používá se v celé řadě pokrmů a světových kuchyních.
Červený pepř
Červený pepř je sbírán po dozrání plodů pepřovníku černého a sušen ve stínu, aby si zachoval svou přirozeně červenou barvu. Jeho chuť zůstává intenzivní a pikantní, proto se hodí například k přípravě konfitovaného ovoce a k ozvláštnění sladkých dezertů.
Bílý pepř
Bílý pepř je získáván z přezrálých plodů pepřovníku černého, ze kterých je odstraněna červená slupka a semínka se suší, dokud nezbělají. Chuť je jemnější a je používán do bílých omáček.
Růžový pepř
Růžový pepř nepochází z pepřovníku černého, jako předchozí druhy pepře. Jedná se o plody pepřovce obecného, který roste v Peruánských Andách. Je oblíbený pro svou zajímavou barvu, ale jeho použití je doporučeno pouze s mírou. Pro některá zvířata je totiž toxický a výjimečně se objevily i zdravotní potíže při jeho požití dětmi.
Sečuánský pepř
Pepř sečuánský pochází z rostliny zvané žlutodřev peprný a hojně se používá především v čínské kuchyni. Jedná se o aromatické koření, které má pepřovou chuť, ale ne ostrost.
Kajenský pepř
Kajenský pepř malým chytákem. Nejedná se totiž o pepř, ale o mleté chili papričky, které se původně používali v mexické kuchyni. Dnes se používá do celé řady pokrmů a vládne různým receptům pro detoxikaci a hubnutí.