Perníčky jsou klasika, bez nich si už Vánoce nedokážeme představit. Pokud ještě nemáte svůj oblíbený recept, vyzkoušejte ten náš. A začněte péci co nejdříve, perníčky je totiž nejlepší nechat odležet.
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- na koření rozdrtit a smíchat: 6 hřebíčků, 1/2 lžičky badyánu, 1 malou lžičku anýzu, 1 malou lžičku skořice, citronovou kůru
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky sody
- 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
- 1 žloutek
Na potření:
- 1 vejce
Na polevu:
- 1 bílek
- 20 dkg cukru moučky
Postup:
- Vypracujte těsto a nechte ho přikryté odpočinout v lednici do druhého dne.
- Vyložte plech pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto rovnoměrně vyválejte a vykrájejte z něj formičkami různé tvary, vyskládejte je na plech.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 8 minut.
- Na polevu utřete bílek s cukrem do jemné polevy. Pomocí zdobičky ozdobte vychladlé perníčky.