Žijeme obklopeni obrovským množstvím věcí. Přesto stále toužíme po nových. Možná proto, abychom se vyrovnali sousedovi, anebo chceme jednoduše zaujmout. Také na nás ze všech koutů vyskakuje reklama: „Kupujte toho co nejvíc. Proč? Protože si to zasloužíte!“ A tak často jdeme do supermarketů a koupíme plný vozík jídla. Nakonec z něj ale značnou část vyhodíme, protože nejsme všechno schopni spotřebovat. Nedávno jsem shlédla zajímavý webinář pod vedením Barbory Kebové z institutu Cirkulární ekonomie a překvapilo mě, jak často míváme mylné představy o plýtvání. Tady je několik z nich.
Jídlem nejvíce plýtvají obchodní řetězce
… proto se musí nejdřív začít snažit oni, jednotlivci nic nezachrání. Opak je ale pravdou! Jsme to právě my, kdo nejvíce plýtváme. Zamyslete se nad tím, jak často vyhazujete něco prošlého. A když to dělá každý druhý, nasčítá se to velmi rychle.
Nakupuji kvalitní jídlo ve slevách, tím nejvíc ušetřím
Ani to není úplně pravda. Pokud se necháváte zlákat slevami a nakupujete vše, co máte rádi a je právě za výhodnou cenu, můžete počítat s tím, že všechno nestihnete sníst a část půjde do koše. To už potom nepočítáte, kolik korun jste vyhodili oknem. Zkuste si schválně propočítat týdenní částku, kterou byste ušetřili promyšlenějšími nákupy.
Mrkev se musí vždy oloupat
A jsme u zpracovávání samotných potravin. Uvědomili jste si někdy, kolik částí zeleniny, které by se daly ještě zpravovat, zbytečně vyhodíme? Běžně jím okurku (pořádně umytou) se slupkou, pokud mají brambory hezkou slupku, také je neloupu, ale nenapadlo by mě, že mohu jíst mrkev – také neloupanou. Člověk holt dělá některé věci automaticky a měl by si čas od času rozšířit své obzory.
Ekologická (cirkulární) kavárna vyjde draho
Provoz běžné kavárny přijde sám o sobě na nemalé peníze, což teprve ekologická kavárna! Toto ale také nemusí být pravda! Právě Institut Cirkulární ekonomiky pomáhá kavárnám změnit jejich přístup v každodenním provozu. A majitelé kaváren díky tomu mohou ušetřit nemalé náklady. Jak snížit množství odpadu? Jak omezit množství spotřebované vody? Tyto a další témata vám mohou v Institutu pomoci vyřešit.
Více informací o cirkulární ekonomii v gastronomii se dozvíte na následující straně: