Máslo patří mezi oblíbené základní suroviny v české kuchyni. Jeho cena se ale v poslední době neustále zvyšuje a dosahuje svých rekordů. Na vině je zvýšená poptávka po másle po celém světě a jeho nedostatek. Naštěstí ale existují alternativy, které můžete použít místo másla ať už při vaření a pečení, nebo na namazání na pečivo. Dnes vám přinášíme recepty na výborné pomazánky bez másla.
Mrkvová pomazánka
Zelenina je zdravá a levná. Proč jí proto nepoužít třeba i do pomazánek na pečivo? Pochutnejte si na mrkvové pomazánce a udělejte radost svým očím! 🙂
Suroviny:
- 4 střední mrkve
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- citrónová šťáva
- špetka koriandru
- sůl
- pepř
Cibulku nechte zezlátnou na kapce olivového oleje, přidejte mrkev a prolisovaný česnek. Po krátkém restování podlijte trochou vody. Nechte zeleninu trochu změknout, přidejte koriandr, sůl, pepř, trochu citrónové šťávy a vše rozmixujte na hladkou pomazánku. Dobrou chuť!
Pomazánka z červených fazolí
Kromě zeleniny můžete do pomazánek použít také různé druhy luštěnin, které jsou velmi zdravé a často neprávem opomíjené.
Suroviny:
- vařené červené fazole
- trocha citrónové šťávy
- olivový olej
- sůl
- pepř
Jednoduše rozmixujte vařené červené fazole (nebo fazole z plechovky) s trochou olivového oleje a podle chuti přidejte sůl, pepř a trochu citrónové šťávy. Není nic jednoduššího!
Cizrnová pomazánka
Další oblíbenou luštěninovou pomazánkou je cizrnová, neboli hummus. Opět existuje nespočet variant přípravy a výborně chutná nejen s pečivem, ale také s čerstvou zeleninou.
Suroviny:
- vařená cizrna
- tahini (sezamová pasta)
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
Suroviny rozmixujte a pohrajte si s dochucením podle vlastní fantazie. Nebojte se přidat například sladkou červenou papriku, trochu krémového sýra, nebo třeba sušená rajčata.