Máslo patří mezi oblíbené základní suroviny v české kuchyni. Jeho cena se ale v poslední době neustále zvyšuje a dosahuje svých rekordů. Naštěstí existují alternativy, které můžete použít místo másla ať už při vaření a pečení, nebo na namazání na pečivo. Příkladem je celá řada různých pomazánek od vajíčkové až po cizrnovou. Hodí se ale takové pomazánky pro hosty nebo pro slavnostní příležitosti? Přinášíme vám inspiraci na originální pomazánky, za které se nemusíte stydět na žádné rodinné oslavě.
Pomazánka se sladkým hráškem a mandlemi
Co budete potřebovat:
- 250 g mraženého hrášku
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce mandlového másla (nebo použijte klasické máslo a hrst mandlí)
- špetka chilli Espelette
- sůl
Mražený hrášek vařte v osolené vodě po dobu 5 až 6 minut, nechte vychladnout a rozmixujte spolu s citronovou šťávou a mandlovým máslem. Ochuťte špetkou chilli a jednoduše namažte na chlebíčky.
Pomazánka ze sušených rajčat a lilku
Co budete potřebovat:
- 1 větší lilek
- 100 g sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- trocha citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka mletého kmínu
- sůl a pepř
Lilek podélně rozkrojte, posolte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200°C do změknutí. Nechte vychladnout a vydlabejte dužinu do misky. Předem namočená sušená rajčata pokrájejte na menší kousky a smíchejte je s rozmačkaným lilkem. Směs ochuťte prolisovaným česnekem, trochou citronové šťávy, olivovým olejem a kmínem.
Chlebíčky s hroznovým vínem a ořechy
Co budete potřebovat:
- mazací sýr (typu žervé)
- 1 trs červených hroznů
- ½ červené cibule
- 2 lžíce medu
- 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
- salát polníček
- sůl a pepř
Chlebíčky namažte mazacím sýrem a navrch přidejte hroznové víno přestrojené na poloviny, na jemno nakrájenou červenou cibuli a vlašské ořechy. Pokapejte medem, přidejte špetku soli a pepře a nakonec ozdobte polníčkem.
Chlebíčky s cherry rajčátky
Co budete potřebovat:
- cherry rajčátka různých barev
- 2 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
- bazalka
- sůl a pepř
Omyjte a osušte rajčata, nakrájejte je a jemně promačkejte, abyste z nich odstranili část vody. Promíchejte je se solí, pepřem a trochou citrónové šťávy a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Lehce opečený chlebíček potřete olivovým olejem, přidejte směs s rajčat a doplňte čerstvou bazalkou.