Správná strava vám nejen pomůže vypadat skvěle, ale budete se po její konzumaci i skvěle cítit. Kdo by však chtěl jíst jídlo jen proto, že je zdravé… Ono může být i chutné. Vhodně vybrané jídlo nám může hodně pomoci co se týká zdravotního stavu i do budoucna. Může nám také zlepšit náladu, energii, pleť a kůži, metabolismus, a mnoho dalšího… Pojďme si ukázat 10 nejlepších potravin na jarní období.
- Vlašské ořechy – jako zlepšovač nálady
Vlašské ořechy obshaují aminokyselinu, jež nese název tryptofan, tuto tělo potřebuje k produkci serotoninu, který nám dává právě pocit radosti.
- Chřest – taktéž slouží k zlepšení nálady
Tato zelenina je nejlepším zdrojem látky folát (vitamin B), který je sloučeninou dopaminu, serotoninu a norepinefrinu – všechny tyto látky zlepšují naši náladu.
- Jarní česnek – dobrý pro hubnutí
V česneku najdeme látku allicin, díky které má tento česnek nezaměnitelný zápach. Allicin nám pomůže nepřejídat se. Jarní česnek nakrájejte na plátky a vhoďte do salátu.
- Luštěniny – taktéž jako pomocník při hubnutí
Například fazole jsou tím nejlepším pomocníkem, snažíte-li se shodit nějaké to kilo navíc.
- Špenát – nabíječ energie
Špenát je výborným zdrojem železa (což je dobrá zpráva pro vegetariány!), který je hlavní součástí červených krvinek, které pumpují naše svaly energií.
- Artičoky – další nabíječ energie
Artičoky jsou bohaté na hořčík – minerál nezbytný pro více než 300 biochemických reakcí v našem těle. Pokud nebudete konzumovat dostatek hořčíku, tak při cvičení budete muset více makat a vaše tělo se rychleji unaví.
- Losos – dobrý na pleť
Losos ne bohatý na mastnou kyselinu EPA, která v těle přirozeně pomáhá zabraňovat uvolňování enzymů indukovaných UV zářením, které snižují kolagen, způsobují vrásky a ochabnutou kůži. Tato Omega-3 kyselina také podporuje hydrataci kůže a brání vzniku akné.
- Jahody – na krásnou pleť
I když ony samotné nemají dokonale hladkou kůži, vy ji díky nim můžete mít! 🙂 Jsou plné antioxidantů, které chrání vaši pleť před různými vnějšími faktory, jako je například UV záření. Navíc obsahují vitamín C, který brání vzniku vrásek a suché kůže! Zkuste si z nich vytvořit domácí pleťovou masku a uvidíte ty zázraky!
- Vejce – utužovač paměti
Žloutky jsou plné látky cholin, která utužuje paměť. Denním přísunem by mělo být 425 miligramů této látky, jedno větší vejce jí obsahuje 147.
- Borůvky – taktéž dobré na paměť
Budete-li je konzumovat pravidelně, můžete si zachvíli pamatovat i ten nejmenší detail :-). Tajemství borůvek? Látka antokyanin, která zlepšuje mozkové buňky a jejich pružnost, čímž se zlepšuje paměť a učení se.