Ve Francii je neodmyslitelnou součástí každého hlavního jídla dezert. Po běžném obědě nebo večeři půjde o kus ovoce, jogurt nebo kompot, ale při slavnostnějších příležitostech si můžete pochutnat na takových dobrotách, jaké hned tak jinde na světě nenajdete. Francouzské dezerty jsou zkrátka nepřekonatelné. Znáte tyhle klasické?
Paris Brest
Paris Brest je dezert z odpalovaného těsta s náplní z crème au praliné (obdoba žloutkového krému ochucená mandlemi a ořechy) a posypaný pečenými mandlovými plátky. Kulatý dezert byl vytvořen na začátku 20. století na památku cyklistického závodu z Paříže do Brest. Dezert je neuvěřitelně dobrý a energeticky vydatný. Před nebo po cyklistickém výletě ideální!
Éclair
Dalším typickým francouzským dezertem z odpalovaného těsta plněným krémem, který je navrch pokryt polevou, je podlouhlý dezert Éclair. Mezi tradiční příchuti patří čokoláda a káva, ale můžete se setkat s nepřeberným množstvím různých variant.
Éclair ve francouzštině znamená záblesk a toto pojmenování si dezert získal nejspíše proto, že se velmi rychle a snadno sní.
Macaron
Makronky patří mezi nejbarevnější a nejznámější francouzské sladkosti. Jejich vznik sahá až do středověku a dnes jsou dostání v neuvěřitelném množství příchutí a barev.
Makronky se vyrábí z mandlové mouky, cukru a vaječných bílků a plní se sladkou náplní. Jsou výborné a přirozeně bezlepkové.
Saint-honoré
Připravit tento klasický francouzský dezert vyžaduje velkou dávku odhodlání, ale snaha se vyplatí! Základ tvoří listové nebo linecké těsto spolu s odpalovaným těstem, cukrářským krémem, šlehačkou a karamelem. Jméno si dezert získal podle pařížské ulice, ve které byl poprvé připraven.
Autor článku: Eva Kožušníková