Rybí polévka je tradičním pokrmem na štědrovečerním stole. Bez této polévky by to nebyly ty pravé Vánoce. Pokud rybí polévku neumíte připravit, pak je na čase se ji naučit. Na přípravě rybí polévky není nic těžkého a bez větších problému ji dokáže připravit i člověk, který se v kuchyni pohybuje krátce. Nejprve si připravte ale potřebné suroviny.
Připravujeme rybí polévku
Nyní se společně podíváme na potřebné suroviny. V první řadě budete potřebovat kapra. Převážně jde o hlavu, kostry a odřezky. Ty jsou pro uvaření rybí polévky nejdůležitějšími částmi. Dále se neobejdete bez mlíčí z kapra, nového koření a bobkového listu. Kromě výše uvedených surovin potřebujete také mrkev, cibule, šalotku, petržel, celer a muškátový oříšek. Na závěr je nutné si připravit také máslo, sůl, bílý pepř, rohlík a hladkou mouku. V této fázi máte připravené všechny suroviny. Jakmile je máte na stole, můžete se pustit do přípravy pokrmu.
Vezměte větší kastrol a do něho vložte rybí hlavu, odřezky a skelety. Z hlavy nezapomeňte vyjmout žábry. V opačném případě polévka zhořkne. Do kastrolu přidáme také ještě nové koření, černý pepř, bobkový list, cibuli, celer, petržel a mrkev. Takto necháme zalít studenou vodou. V momentě, kdy se polévka bude blížit k bodu varu, vyjmeme pěnu z vrchu a po dobu 20 minut necháme pomalu vařit, a to na mírnějším ohni. Po výše uvedené době je potřeba přecedit vývar. Nasekáme najemno šalotku a tu orestujeme na menším kousku másla. Mrkev a petržel nastrouháme nahrubo a vložíme do hrnce.
Jak pokračovat s rybí polévkou?
Necháme orestovat a zasypeme několika lžičkami hladké mouky. Je potřeba docílit obyčejné jíšky. Poté necháme zalít čirým rybím vývarem. Necháme promíchat a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky dále přidáme nakrájené jikry nebo mlíčí. Necháme po dobu 5 minut povařit. Blížíme se k samotnému konci. Z rohlíku nakrájíme kostičky a necháme péct v troubě na 140 stupňů celsia dozlatova. Před servírováním krutony vložte do polévky.