Při pečení mají tuky více funkcí: jednak spojují těsto, po upečení není díky nim suché, ale je krásně vláčné, používáme je na vymazání plechu a ovlivňují také chuť výsledného pečiva. Tady jsou tuky, které se používají k peční, možná mezi nimi najdete nějaký, který nepoužíváte a zařadíte ho mezi své oblíbence.
1. Rostlinný tuk
Na pečení používejte speciální rostlinné tuky k tomu určené. Jinak má rostlinný tuk široké použití. Můžete ho použít také místo jiných tuků.
2. Rostlinný olej
Nejlépe se hodí do kynutého těsta. Do sladkého těsta použijte slunečnicový olej, do slaného olivový olej.
3. Máslo
Díky máslu máme zajištěnou mnohem lepší a jemnější chuť pečiva než kdybychom použili rostlinný tuk nebo olej. Má dobrý vliv na náš nerovový systém a obsahuje prospěšné vitamíny jako A,D, E, K. Nabízejte ho dětem místo margarínu.
4. Přepuštěné máslo
Kromě dalších příměsí v másle najdeme i cca 15 % vody. Přepuštěné máslo vydrží až o půl roku déle v lednici než to klasické. Získáte ho tak, že ho pomalu vaříte. Voda se odpaří a ostatní přísady seberete coby pěnu z jeho povrchu a také nějaké zůstanou na dně hrnce. Při výrobě přepuštěného másla nesmíte spěchat, jinak se vám spálí. Přepuštěné máslo můžete použít jak k vaření, tak k pečení i smažení.
5. Vepřové sádlo
Sádlo dodá jídlu specifickou vůni a chuť. Používá se například do buchtového těsta nebo kynutých koláčů. Vhodné je i na smažení. Vepřové sádlo obsahuje kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí proti cukrovce. Linoleová mastná kyselina zase napomáhá správné funkci nervů.