Mikrovlnná trouba je v kuchyni praktickou pomůckou, díky které snadno ohřejte zbytky od večeře, nebo třeba rozpustíte máslo k pečení dezertů. Existují dokonce i celé kuchařské knihy, podle kterých můžete v mikrovlnce snadno připravit celé menu. Na druhou stranu jsou tady ale potraviny, které by vás do mikrovlnné trouby nemělo snad ani napadnout dát. Které potraviny to jsou?
Celá vejce
Tohle pravidlo nejspíš všichni dobře známe. V mikrovlnné troubě se nedají připravovat vejce ve skořápce, protože zkrátka explodují. Vnitřek vajec se rychle zahřívá a vzhledem ke skořápce se pára nemá kudy dostávat ven.
Hroznové víno
Pokud by vás napadlo vyrobit si vlastní sušené rozinky, v mikrovlnné troubě to opravdu raději nezkoušejte. Nejen že zničíte veškeré vitamíny, ale především se může hroznové víno rozletět na všechny strany a dokáže troubu dokonce i zničit.
Chilli papričky
Kapsaicin, látka obsažená v chilli papričkách, která je zodpovědná za jejich pikantní chuť, se v mikrovlnné troubě velmi snadno vypařuje. Při otevření dvířek tak tento plyn může způsobit pálení očí a krku, nebo dokonce skvrny na kůži připomínající popáleniny.
Marshmallow
Také bonbony marshmallow se v mikrovlnné troubě nafukují a při příliš dlouhém působení mohou explodovat. Nezahřívají se rovnoměrně a proto i pokud budou na povrchu vlažné, vnitřek může být přímo vařící.
Kukuřice
Pokud se jedná o kukuřici na popkorn, je vše v pořádku. Naopak uvařená celá kukuřice může v mikrovlnné troubě nadělat pěknou paseku.
Sýr s modrou plísní
Sýry s modrou plísní nejsou vhodné k tavení v mikrovlnné troubě. Jejich konzistence se změní na lepkavou a pach plísně ucítíte nejen po celé kuchyni.
Rajčatová omáčka
Při zahřívání rajčatové omáčky neriskujete poranění ani ztrátu chuti. Připravte se ale na to, že omáčka při ohřívání prská a může zaneřádit obsah trouby.