Štrúdl, pochoutka, která patří k tradičním pokrmům. Vidět ho můžete v každé druhé restaurací jako dezert, popřípadě v cukrárnách či kavárnách. Je to specialita, kterou obdivuje většina českých obyvatel. Jestliže si chcete štrúdl připravit doma, není nic jednoduššího než si nechat poradit s receptem. Poté už jen stačí zakoupit potřebné suroviny a pustit se do práce.
Připravujeme domácí štrúdl
V této fázi vás nejspíš zajímá, jaké suroviny k domácímu štrúdlu budete potřebovat. Nemusíte se bát, vše běžně zakoupíte v každém supermarketu. Připravte si tedy přibližně 500 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného másla a 50 g moučkového cukru. Tím pochopitelně nekončíme. Dále je nutné si připravit trochu soli, vodu, kterou přivedete k bodu varu, kvůli těsta, strouhanku, popřípadě pomleté ořechy, jablka a rozinky. Ty nejsou důležité, záleží podle toho, zda je jíte či nikoliv.
V neposlední řadě následuje kakao a skořice. Ještě byste neměli zapomenout na kvalitní tuk. Tím totiž natřete plech. Suroviny máte připravené. Teď vás ovšem čeká složitější část, kterou je příprava štrúdlu. Pracovat v této části budeme se soli, teplou vodou, rozpuštěným máslem, cukrem a hladkou moukou. Z těchto surovin si připravíme těsto. Těsto si poté rozdělíme na 6 dílů. Ty přikryjeme například kastrolem nebo velkou mísou. To ovšem není zdaleka vše. Do druhého kastrolu si nalijeme horkou vodu a postavíme jej na přikryté těsto.

Domácí štrúdl zvládnete i vy!
Přes dva kastroly nebo mísy necháme těsto přikryté přibližně 45 minut. Během tohoto času máte čas na přípravu dalších věcí. Tím je jablko, strouhanka, pomleté ořechy a opět rozpuštěné máslo. Máte připraveno? Uběhla lhůta v podobě 45 minut? Vezměte první část těsta a začněte s ní pracovat. Díly je nutné dobře rozvalit, pomoučit a táhnout. V momentě, kdy jste docílili tohoto kroku, začneme je plnit pomocí kakaa a jablek. Jak jsme již zmiňovali v předchozích odstavcích, plech musí být potřený tukem. Na něho umístíme jednotlivé naplněné díly.
Štrúdl pečeme na 220 stupňů celsia. Jde sice o náročnější recept, protože práci si můžete ulehčit tím, že zakoupíte listové těsto. Chcete-li ale dosáhnout prvotřídní kvality, rozhodně se pusťte do tohoto receptu. Při pečení štrúdl hlídejte. Štrúdl při této teplotě pečeme přibližně na 10 až 20 minut. Záležet bude na mnoha faktorech.