Máme tady sezónu zelených fazolek, které se výborně hodí do českých jídel, jako jsou fazolky na smetaně, stejně tak jako do exotické kuchyně, třeba asijského woku. Abyste si je opravdu vychutnali, musíte je nejprve správně uvařit. Jak připravit zelené fazolky, které si zachovají dokonalou čerstvou chuť a barvu?
Zapomeňte na staré rady v kuchařkách
„Ve velkém množství osolené vody vařte zelené fazolky po dobu 7 minut a následně je ponořte do ledové vody.“ To je nejčastější rada pro přípravu zelených fazolek v celé řadě kuchařských knih a většina z nás se těchto zásad drží. Ve skutečnosti vody nemusí být velké množství, není příliš užitečné jí solit a ponoření do ledové vody na závěr vaření nezajistí zachování barvy.
-
-
-
Množství vody
-
-
Množství vody neovlivní kvalitu nebo rychlost vaření a jde proto o spíše její plýtvání. Fazolky stačí ponořit do vody v dostatečně velkém hrnci, ze kterého nevykukují ven.
-
-
-
Sůl
-
-
Sůl neovlivní proces vaření a dokonce ani chuť. Sůl stačí přidat na talíři, je-li třeba. Doporučujeme ale fazolky předem ochutnat také bez ní.
-
-
-
Teplota
-
-
Zelené fazolky se skládají převážně z vlákniny, celulózy, která se vaří při 80°C. Ideální teplota přípravy proto spočívá kolem 80 až 90°C. Voda je těsně pod bodem varu a neměly by se v ní tvořit velké bubliny. Pokud se voda začne vařit, snižte teplotu a přidejte trochu studené vody.
Použití jedlé sody
Při vaření fazolek přidejte do vody jedlou sodu v množství poloviny lžičky jedlé sody na 5 litrů vody. Přidání jedlé sody dokáže snížit dobu vaření zeleniny, která si tak zachová více vitamínů a krásnou barvu!
Zdroj: http://madame.lefigaro.fr