V době koronavirové karantény jsme si zvykli pořádat sólo párty doma a téměř všechen náš společenský život se přesunul na sociální sítě. Vzali jsme si z toho ale i hodně pozitivního. Například to, že se můžeme takto bavit i s kamarády, kteří nejsou momentálně v našem okolí. Domluvte si s nimi termín, objednejte si jídlo až před vaše dveře z www.zachransvojihospodu.cz a užívejte si párty! Vyzpovídali jsme pana Petra Havelku, který nám o projektu řekl víc.
Jak vás napadl projekt Zachraň svoji hospodu?
Bylo to v době, kdy to vypadalo pro všechny, zejména pro restaurace, opravdu vážně a likvidačně. Využili jsme proto náš projekt www.jacisnik.cz a z něho během tří týdnů vytvořili tento projekt a první virtuální hospodu.
Čím konkrétně mohli zájemci v době krize podpořit svůj oblíbený podnik?
Tím, že měli možnost pomoci udržet podnik v chodu a personál na svém místě. Tedy objednat si virtuální stůl, točené pivo, kromě jídla samozřejmě, a vidět se s přáteli online.
Kdy jste projekt spustili, kolik se do něj přihlásilo restaurací a z jakých krajů?
Během dvou týdnů asi padesát podniků. Nemáme ale velkou reklamu, což je škoda, protože počet mohl být třeba desetkrát větší. Jinak jsou to podniky z celé ČR.
Jaký byl zájem ze strany návštěvníků? Myslíte, že i díky nim plno restaurací teď pokračuje dál?
Objednávky a návštěvy probíhaly a probíhají, tak věřím, že to pomohlo.
Projekt pokračuje i nadále, v době, kdy jsou restaurace otevřené. Máte statistiku, kolik restaurací zůstalo stále zavřených?
Zavřených zůstalo určitě něco přes 10 % a určitě pres 10 % jich během krize skončilo úplně.
Laik si možná řekne, jak je možné, že po pár měsících uzavření restaurací je jich spousta ještě zavřených. Vždyť jejich majitelé měli určitě ušetřené nějaké peníze. Můžete nám přiblížit, proč i několik měsíců dokázalo způsobit krach některých předtím úspěšných podniků?
Zde bych oponoval. Některé podniky mají ušetřené peníze, to jsou spíše podniky v centru Prahy, ty většinou ano, ale máte spousty menších podniků, kde pracuje majitel, jeho žena a ti teď byli bez práce, bez příjmu. Po zaplacení nájmu a nákladů jim to vydělá na měsíční příjem, ale nestačí to na tvorbu rezervy. A těchto podniků je hodně. A problém s nájmem měl určitě každý majitel podniku, co nemá svůj podnik ve své nemovitosti.
Jak dlouho budete ještě pokračovat s projektem Zachraň svoji hospodu?
Podle potřeby. A potřeba, bohudík, stále klesá a doufejme, ze nepřijde druhá vlna, jak se více či méně očekává… Až projekt nebude potřeba vůbec, vrátíme se zpět k našemu původnímu projektu, a to www.jacisnik.cz
Více o projektu se dozvíte zde: